Christmas delight - julens godaste rulltårta

Foto: Björn Lindahl
Perfekt rulltårta till julen med smak av pepparkaka.

avJohan Gunnarsson

MAT & DRYCK

Sköna pepparkakskryddor sätter piff på rulltårtan som passar perfekt till både fika och dessert tillsammans med en klick grädde och bär.

1 rulltårta, 10–12 bitar.

3 ägg

1 ½ dl strösocker

6 msk potatismjöl

1 tsk pepparkakskryddor

2 msk kakao

1 ½ tsk bakpulver mat

Smörkräm:

100 g smör, rumsvarmt

2 dl florsocker

2 tsk pepparkakskryddor

1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Till sockerkaksbottnen:

  1. Blanda ägg och socker i en bunke och vispa till en pösig smet.

  2. Blanda ihop potatismjöl, pepparkakskryddor, kakao och bakpulver. Blanda sedan försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten, helst för hand. Rör tills det har blivit en jämn och fin smet.

  3. Smöra ett bakplåtspapper och lägg det i en långpanna, cirka 30x40 centimeter stor. Häll ut smeten över bakplåtspappret och jämna till med en slickepott.

  4. Grädda kakan i ugnen, 250 grader i cirka 5 minuter, men håll koll på kakan så att den inte bränns. Ta ut kakan och vänd upp den på ett sockrat bakplåtspapper. Om det är svårt att få loss pappret, pensla på lite vatten så lossnar det lättare. Låt kakan svalna.

Smörkrämen:

  1. Vispa, gärna med en elvisp, ihop smör och florsocker. Rör sedan i pepparkakskryddor och vaniljsocker till en jämn smet.

  2. Bred ut smörkrämen över sockerkaksbottnen. Rulla sedan ihop den försiktigt, från kortsida till kortsida. Låt gärna kakan vila i rumstemperatur en halvtimme. Skär upp i bitar och servera.

  3. Smörkräm: 100 g smör, rumsvarmt 2 dl florsocker 2 tsk pepparkakskryddor 1 tsk vaniljsocker

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Jul

Julmat

Bakning