Damkronornas USA-facit: 2–19 i målskillnad

avJonatan Andersson

Foto: Mikael Fritzon/TT

Fyra förluster och 2–19 (!) i målskillnad.

Turneringen mot världens bästa i USA blev mycket riktigt en tuff uppgift för Damkronorna.

– Vi står en klar bit ifrån dem just nu, konstaterar förbundskapten Leif Boork.

USA, Kanada och Finland är rankade som världens tre bästa hockeylandslag på damsidan. Det fick femterankade Sverige erfara under turneringen i Florida.

Damkronorna inledde med en rejäl smäll mot Kanada (0–9) och följde sedan upp med ytterligare förluster mot Finland (1–3) och USA (0–5).

I kväll tog de visserligen ett steg framåt i matchen om tredje pris. Damkronorna pressade Finland i en målsnål match där Erika Grahms 1–1-mål räckte till förlängning.

Men väl där kunde Petra Nieminen avgöra för finskorna och säkra deras fjortonde seger på femton matcher mot de svenska damerna.

”Lyckades inte idag”

– Generellt känner vi ju att vi kommit närmare Finland och att vi har möjligheter att vinna mot dem. Vi hade möjligheten men lyckades inte idag, säger Leif Boork från USA.

Förbundskaptenen menar att laget trots allt tagit steg framåt – även om det inte syns i resultatraden från veckans turnering.

– Det kanske låter konstigt men ofta när man möter väldigt bra lag så kan skottstatistik och resultat bli större skillnad i damhockeyn. Det beror ju bland annat på färre tacklingar och så vidare, säger Boork.

Ny turnering i december

– Mot Kanada tycker jag väl till exempel inte det är en 0–9-match prestationsmässigt. Och då stördes ändå vår uppladdning.

Fyrnationsturneringen i Florida vanns till slut av värdnationen USA, efter att ha besegrat Kanada med 5–1 i finalen.

Nästa steg i Damkronornas OS-uppladdning är en turnering i just Finland (12–16 december). Utöver Finskorna ställs laget även mot Tyskland, Ryssland och Japan.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ishockey