Saudiarabien startar fotbollsliga för damer

Av: TT

Publicerad:
Snart inleds en fotbollsliga för damer i Saudiarabien. Arkivbild.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Snart inleds en fotbollsliga för damer i Saudiarabien. Arkivbild.

För ett par år sedan var kvinnor inte ens välkomna in på arenorna.

Nu börjar det dock röra på sig i Saudiarabien – som planerar att starta en fotbollsliga för damer.

– Det här är ett gigantiskt steg framåt för vårt lands framtid, säger prinsen Khaled bin al-Waleed bin Talal.

Ligans namn blir Women's Football League (WFL) och den första säsongen kommer att spelas i städerna Jidda, Riyad och Dammam.

Initiativet beskrivs som ett stort kliv för jämställdheten inom den saudiska idrotten och är det senaste tilltaget för att kungariket ska skaka av sig sitt ultrakonservativa anseende.

– Utvecklingen av WFL kom till eftersom vi förstod att det finns ett behov för damfotboll i samhället, säger prins Khaled bin al-Waleed bin Talal, som även är ordförande för Saudiarabiens idrottsförbund, till Arab News.

"Får ett erkännande"

– Ligan innebär ett gigantiskt steg framåt för vårt lands framtid, vårt välmående, våra ungdomar och våra ambitioner att se till att varje idrottare i största möjliga mån får ett erkännande, fortsätter han.

Den totala prispotten kommer att bestå av 500 000 riyal, motsvarande 1,3 miljoner kronor.

Lanseringen av damligan i fotboll går hand i hand med den modernisering som på senare tid varit märkbar i Saudiarabien, ett land där homosexuella riskerar dödsstraff och kvinnor går under manligt förmyndarskap.

Flera reformer

Saudiarabien blev 2018 det sista landet i världen att tillåta kvinnor att köra bil och sedan dess finns det även sektioner på fotbollsarenor där inte bara män, utan även kvinnor, är välkomna.

Landets kronprins Mohammed bin Salman har även fått igenom en rad andra reformer, bland annat legalisering av konserter och återöppnande av biografer.

I mars kommer det även att för första gången i Saudiarabiens historia arrangeras en golftävling för damer i landet. Tävlingen är en del av Europatouren och har två svenska spelare, Camilla Lennarth och Isabella Deilert, som ambassadörer.

– Jag tycker att vi genom en tjejtävling kan dra ett strå till stacken och hjälpa tjejer (i Saudiarabien) att känna delaktighet via sporten, sade Camilla Lennarth till TT i december förra året.

Publicerad: