Corona: 16 fall av smittade i Västmanland

En har inte varit utomlands

Av: Malin Wigen

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det finns 16 personer i länet som är smittade av coronaviruset, enligt smittskyddsläkare Jan Smedjegård.

16 personer är smittade av coronaviruset i Västmanland. Det säger smittskyddsläkare Jan Smedjegård till VLT på tisdagsförmiddagen. 

– Till och med i går (läs: måndag) är vi uppe i 16 patienter, så det är inte så många ytterligare än tidigare.

Av de 16 smittade är det endast en som inte har någon koppling till utlandsresa.

– Det kommer att dyka upp något enstaka fall, och sedan ökar det mer och mer. Det är det som är samhällsspridning. Vi vet inte hur snabbt det kommer att gå, men det kan handla om ett väldigt stort ökat antal inom två veckor. Men det kan också dröja, säger Jan Smedjegård till tidningen.

”Viktigt att inte träffa andra”

De följer strategin som regionen kommunicerade ut i lördags. Det vill säga att provtagningen riktas mot särskilt utsatta grupper i samhället. Även vårdpersonal kommer att provtas vid sjukdom.

Han lyfter hur viktigt det är att personer över 70 år stannar hemma, och uppmanar alla att tänka på att inte träffa andra människor, i den mån det är möjligt.

– Ju färre vi har kontakt med desto färre blir smittade snabbt vilket innebär att vi skjuter toppen på kurvan framför oss. Det gör att resurserna i vården och andra samhällsviktig verksamhet inte blir lika hårt belastad, säger Jan Smedjegård till VLT.

Publicerad:

LÄS VIDARE