Så slår coronakaoset mot jättevaruhuset Gekås Ullared

Av: August Håkansson

Publicerad:
Uppdaterad:

ULLARED. I ett av Sveriges största varuhus gapar gångarna allt tommare. Antalet besökare har halverats och på en månad har försäljningen gått ner med 120 miljoner kronor.

Nu väntar åtgärder för Gekås Ullared.

– Vi klarar oss rätt länge, men inte hur länge som helst, säger vd:n Boris Lennerhov.

Gekås brukar inte ha några problem med att fylla sina 40 000 kvadratmeter med shoppingsugna kunder. Men de senaste två veckorna har antalet besökare minskat drastiskt hos Hallands största privata arbetsgivare.

En vanlig helg brukar hundratals hänga på låset vid öppning, men på senare tid har kön blivit allt kortare.

Coronavirusets spridning slår hårt mot Gekås, som inledde året med två bra månader. Försäljningen ökade med 19 procent i januari och februari jämfört med samma tid förra året.

– När fallen av corona började komma från Italien till Sverige hände något. Den veckan tappade vi tio procent av försäljningen och sedan har det bara accelererat, säger Boris Lennerhov.

Gekås Ullareds vd Boris Lennerhov.
Foto: ANDERS DEROS
Gekås Ullareds vd Boris Lennerhov.

Tappar 120 miljoner

När regeringen förbjöd sammankomster på fler än 500 personer kom nästa bakslag – folk började avboka nätter på Gekås camping, stugby och hotell. Detta trots att beslutet inte omfattar stora köpcentrum. Totalt finns det 1 800 bäddar.

– Den dagen beslutet kom blev det avbokningar för en miljon kronor, säger Boris Lennerhov.

Vd:n räknar med att omsättningen i mars kommer att minska med runt 120 miljoner kronor jämfört med samma tid förra året. Nedgången går snabbt och i dagsläget ser företaget inget slut på den.

Vecka 11 hade varuhuset 55 000 besökare, jämfört med 80 000 samma vecka förra året. Ett vanligt år ökar antalet besökare vid den här tiden, när högsäsongen närmar sig. Nu är avbokningarna även från Norge och Danmark många sedan länderna stängt sina gränser.

Foto: ANDERS DEROS
Gloria och Brian Bolingi från Linköping ser ingen fara med att handla på Gekås. ”Jag tror på Gud och ber för de som blir drabbade”, säger Gloria.

Ingen oro bland kunder

Hos dem som trots coronavirusets spridning fortfarande besöker Ullared märks ingen oro. Therese Heimby, 51, har åkt från Trelleborg och övernattat i stugbyn:

– Det är jättelite folk här så det är en perfekt dag att åka hit!

Du känner ingen oro för att bli smittad?

– Inte det minsta.

Trots Folkhälsomyndighetens uppmaning till personer över 70 år att inte ge sig ut i onödan, har även många ur riskgruppen tagit sig till Ullared.

– Jag tänker att det är säkrare att gå in på Gekås än i en vanlig livsmedelsaffär. Där är det trångt, säger Anne Leech, 72, från Torestorp i Marks kommun.

Foto: ANDERS DEROS
Gunnel Johansson, Lennart Strand och Anne Leech hade åkt från Torestorp i Marks kommun för att shoppa på Gekås Ullared.
Foto: ANDERS DEROS
Gudrun Persson från Kågeröd är inte orolig för corona. ”Det handlar om sunt förnuft, man behöver inte krama varandra. Själv är jag utrustad med handsprit”.

”Troligen korttidspermittering”

Varje gång regeringen kommer med nya besked och rekommendationer kring coronaviruset minskar antalet besökare, enligt vd Boris Lennerhov.

– Vi har aldrig upplevt något sådant här. Det är bara att angripa situationen så gott vi kan.

Gekås har runt 1 500 anställda. Företaget tvingas nu stoppa sin säsongsrekrytering av 300 personer. Hur situationen kommer att bli för de som är anställda i dag är oklart.

– Det troliga är att vi ganska snart kommer att tvingas ta till korttidspermitteringar.

Foto: ANDERS DEROS
Gekås Ullareds vd Boris Lennerhov.

Framtiden osäker för de anställda

Vd Boris Lennerhov säger att företaget inte räknar med att säga upp någon av sina anställda i nuläget. Men det kan komma att ändras, beroende på hur länge krisen fortsätter.

– Fortsätter det likadant framåt sommaren vet man inte vad som händer. I den situation vi är i nu har vi för många anställda. Finns möjligheten till korttidsvarsel kvar då, kommer vi inte att säga upp någon. Men det vet vi ju inte, säger Boris Lennerhov.

Hur länge kan ni hålla ut?

– Vi klarar detta ett tag men inte hur länge som helst.

Vad skulle det innebära för regionen om ni stänger ner?

– Väldigt mycket. Vi sysselsätter många andra verksamheter runtomkring. Många av dem är beroende av att Gekås finns. Många besöker oss och det skapar mycket för turistnäringen. Så det skulle ha väldigt stora konsekvenser, säger Boris Lennerhov.

Foto: ANDERS DEROS
Therese Heimby från Trelleborg är inte orolig för coronaviruset.
Foto: ANDERS DEROS
Boris Lennerhov, vd.

LÄS VIDARE

PODD Corona – därför skiljer sig ländernas agerande

I dagens Aftonbladet Daily reder vi ut om länder agerar olika – och i så fall varför. Gäst är Emma Frans.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad: