Lehner hjälte – höll nollan igen

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

NEW YORK. Det är återigen fördel Robin Lehner i den svenske målvaktsduellen i Stanley Cup-slutspelet.

Han höll sin andra nolla i serien mot Jacob Markströms Vancouver i natt.

– Det var väldigt skönt, vi behövde den här segern. Men Markström gjorde en bra match, det är roligt att se hur han vuxit ut till en av ligans bästa målvakter, säger Robin till Sportbladet efter 3-0-segern.

Det var ett tag oklart om Robin Lehner alls skulle stå i tredje ronden mellan Vegas och Vancouver. Somliga trodde att det var dags att lämna över spaden till veteranen Marc-Andre Fleury efter 2-5-förlusten i tisdags.

Men den 29-årige svensken fick en chans till – och den kan man lugnt säga att han tog.

Han stoppade samtliga 31 skott han fick på sig och höll nollan – precis som i första matchen i serien.

Foto: JASON FRANSON / TT

– Det har inte varit några lätta matcher det här, långa stunder har jag stått och inte haft så mycket att göra och så har deras skickliga forwards plötsligt fått bra lägen. Men idag fick jag mycket skott på mig direkt och det underlättade, säger Robin när vi talar med honom efteråt.

– Laget gjorde överhuvudtaget en bra match, det var en viktig seger, vi behövde studsa tillbaka efter den mindre lyckade insatsen senast och det gjorde vi verkligen.

Precis som i de tidigare matcherna försökte Vancouver Antoine Roussel störa Vegas blågule keeper vid upprepade tillfällen – och inte Robin emot.

Hyllar Markström

– Nej, jag förstår inte vad han håller på med. Jag blir bara irriterad och då spelar jag bättre. Så han förstör ju bara för sitt eget lag, säger han med en klentrogen suck.

På andra sidan isen tvingades landsmannen Jacob Markström släppa in tre mål, men även han stoppade 31 skott och stod för ett helt koppel enastående räddningar. Det går att säga att han höll Canucks kvar i matchen – framförallt i andra perioden.

– Ja, han gjorde en riktigt bra match, berömmer Robin.

– När matcherna väl börjar tänker jag inte på vem som står på andra sidan, men det är förstås roligt att vi möts. Markström har varit här i Nordamerika länge nu och till slut vuxit ut till en av de bästa målvakterna i ligan. Det är kul att se.

Redan kommande möts lagen på nytt och då måste Vancouver hitta ett sätta att replikera, annars hamnar de i mycket svårt 1-3-underläge. 

New York Islanders håller på att mala ner Philadelphia Flyers, ser det ut som.

Flyers tog visserligen ledningen under en fin första period i nattens tredje möte, men sedan tog Long Island-laget över helt och vann till sist med 3-1.

– Vi bara slutade spela. Jag vet inte varför. Våra bästa spelare måste absolut vara bättre, säger coachen Alain Vigneault.

Hans kollega Barry Trots är mer belåten.

– Vad som än slängs åt oss viker vi inte ner oss, säger han.

Även Flyers och Islanders möts på nytt under söndagen och då är det Islanders som kan skaffa sig slagläge.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!