Wennerholm: Är en av årets bästa värvningar

Omskrivna SHL-värvningar brukar mest handla om spelare.

Men jag undrar om inte tränaren Peter Popovic är en av årets bästa värvningar så här långt.

Färjestad har gjort ett klipp där.

Peter Popovic är förmodligen den mest underskattade coachen i Tre Kronors bås. Trots det var han aldrig tilltänkt som ny förbundskapten och när valet föll på Johan Garpenlöv, valde Garpen att inte ha honom kvar.

Jag tror det var ett misstag.

Poppe är den röda tråden i Tre Kronor, den ende som blev kvar sedan Pär Mårts tid. Han har tre VM-guld som bevis på sin storhet.

Han behövde inte leta länge

Han var själv besviken när han fick lämna och inte ens blev intervjuad om förbundskaptensjobbbet. Jag pratade länge med honom om det i höstas.

– Jag kan i alla falla titta mig i spegeln och vet att jag gjort ett bra jobb. Jag har topplevererat på de områden jag haft ansvar för. Ingen snack om den saken, sa han då.

Bland de områden han ansvarat har varit Tre Kronors boxplay, där Sverige varit ledande på att döda utvisningar i de stora mästerskapen.

Nu får han gå efter åtta år, men har redan hittat ett nytt hem i Karlstad. Han behövde inte leta länge efter ett nytt jobb. Det nya var klart redan innan han lämnat det gamla, då Poppe avslutar med ett sista VM i Bratislava med start nästa vecka.

Eller sista.

Han kanske är tillbaka någon gång i framtiden.

Foto: Robin Lorentz-Allard / ROBIN LORENTZ-ALLARD/AFTONBLADET
Peter Popovic är klar som assisterande tränare för Färjestad.

Tror han blivit ganska folkkär

En känslomänniska som alltid är rolig att se där i båset, vilket man inte kan säga om alla coacher. Han lever med som om han själv var på isen.

Jag tror han blivit ganska folkkär under sina år i Tre Kronor, trots sin lite undanskymda roll. Han går hem i stugorna med sin naturliga stil.

Han är den typ av ledare som behövs i ett spelarbås. Han har auktoriteten, han har erfarenheten. Han kan ryta till oavsett var det står på ryggen på spelarna.

Nu när han kommer in i Färjestad tror jag han blir ett perfekt komplement till de mer oerfarna Johan Pennerborn och Gereon Dahlgren.

Färjestad som vann grundserien, men som sedan åkte ut i match sju i semifinalen mot Djurgården.

Nu ska de ta nästa kliv och tillhör självklart guldfavoriterna inför nästa säsong, även om de inte är ensamma.

Men resan har börjat.

avMats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM