Brittiska busvädret drar in – kan missa Sverige

Av: Linus Lindgren

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett lågtryck som för med sig kraftigt regn och blåst kommer dra in mot Sverige lagom till helgen.

Det finns däremot en chans att det brittiska busvädret missar Sverige.

– Om det drar in över land kan det bli kraftiga vindar och regn, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Temperaturerna under julis första vecka har varit lägre eller mycket lägre än det normala. Dessutom har det regnat mer än vanligt.

Inför helgen ser det ut som att ett lågtryck med tillhörande busväder dra in mot Sverige från de brittiska öarna. Men det är ännu oklart exakt hur lågtrycket kommer påverka det svenska sommarvädret.

– Om det drar in över land kan det bli kraftiga vindar och regn, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Chans att det missar Sverige

Men det finns också en möjlighet att lågtrycket hamnar längre österut och istället påverkar vädret på Östersjön och Baltikum.

– Det finns en chans att lågtrycket kommer in mer österut och inte påverkar vädret nämnvärt i Sverige, säger Linus Karlsson.

Hur det här lågtrycket faktiskt kommer påverka vädret i Sverige kommer klarna inom de närmsta dagarna enligt Linus Karlsson.

Brittiskt busväder kan vara på väg in över Sverige.
Foto: TT / TT
Brittiskt busväder kan vara på väg in över Sverige.

Varmare väder nästa vecka

Om lågtrycket drar in över land kommer det främst innebära en regning helg i Götaland och Svealand och starka vindar på Östersjön.

– Det kan även bli några skurar i delar av Norrland. Men vissa delar av landet kan få se lite sol, säger Linus Karlsson.

Temperaturerna väntas inte stiga förrän i mitten av nästa vecka. Men även då väntas ett ostadigt väder med skurar och regn på många håll i landet.

Publicerad: