Dödsskjutningen av Eric Torell

Åklagaren överklagar inte domen efter Eric Torells död

avChristoffer Nilsson

Eric Torell sköts ihjäl i samband med en polisinsats.

Tre poliser friades av Stockholms tingsrätt.

Åklagare Martin Tidén väljer nu att inte överklaga domen.

De tre poliserna friades från misstankar om tjänstefel i samband med dödsskjutningen av Eric Torell, 20.

Tingsrättens friande dom meddelades i början av oktober. Nu uppger chefsåklagare Martin Tidén att han inte tänker överklaga domen.

– Tingsrätten har gjort en annan bevisvärdering av det här och min bedömning är att hovrätten inte kommer att komma till en annan slutsats i den här delen. Domen i denna del överklagas därför inte, säger Tidén om åtalspunkt ett om tjänstefel.

Han tror heller inte att hovrättens bedömning lär skilja sig från tingsrättens när det handlar om åtalspunkterna vållande till annans död och tjänstefel.

Den friande domen står alltså fast.

Tidigare i veckan sa advokat Tomas Nilsson, som företräder Torells anhöriga, att de anhöriga önskade att domen överklagades i sin helhet.

–  Vi har haft ett möte och en genomgång av domen och kommit fram till att det önskemålet föreligger från målsägandena. Nu får vi avvakta och se hur åklagaren vill göra, sen får vi få ta nya beslut efter det, sa Nilsson då.

Eric Torell, som hade Downs syndrom, sköts ihjäl på en innergård i centrala Stockholm förra sommaren. Han bar ett verklighetstroget leksaksgevär när han konfronterades av polis.