Ännu en död efter infekterat vatten i Norge

avNivette Dawod

Ännu en patient har dött i norska Askøy efter att kommunen upptäckt att vattnet där är infekterat.

Patienten drabbades av campylobacter, samma bakterie som hittats i dricksvattnet, skriver norska tidningen VG.

Samtidigt har djurbajs hittats på den infekterade vattenbassängens tak – det misstänks vara smittkällan.

Patienten lades in på Haukelands universitetssjukhus i Bergen i helgen med mag- och tarmsymptom, uppger kommunikationsdirektören Erik Vigander i ett pressmeddelande. Därefter upptäcktes campylobacter, samma bakterie som hittats i det orena dricksvattnet.

– Patienten hade en väldigt allvarlig bakomliggande sjukdom. Därför vet vi inte den slutliga dödsorsaken, säger Erik Vigander, enligt VG.

2000 personer

Askøy kommun, belägen utanför Bergen på den norska västkusten, har slagit fast att så många som 2000 personer kan ha blivit sjuka av det förorenade dricksvattnet. Invånare har uppmanats att koka sitt dricksvatten för att undvika smitta.

1 av 2 | Foto: TT
Två personer har dött I Askøy i Norge efter att dricksvattnet blivit infekterat.

Det var den 6 juni som det första larmet om sjukdomsfall efter infekterat vatten kom. Sedan dess har över 60 personer, flera av dem barn, lagts in på sjukhus och flera hundra har fått uppsöka vårdcentraler med tarminfektioner, diarré, feber och magsmärtor.

Ettåring avled

En ettårig pojke avled i förra veckan efter en tarminfektion, men det är fortfarande inte klarlagt om dödsfallet kan kopplas till smittan.

Tarmbakterierna E.coli, Clostridium och intestinala enterokocker har hittills upptäckts i den bassäng som förser Askøy med vatten, skriver VG.

Under dagen har avföring från hjort och hund hittats på bassängtaket, något som polis och representanter från norska folkhälsoinstitutet misstänker kan vara smittokällan, skriver Bergens Tidende.

– Avföring är problemet, och proverna indikerar färsk avföring, säger Bård Espelid, vice kommunstyrelseordförande i Askøy till tidningen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Norge

Askøy