Andrea Iannone avstängd för dopning

Föraren i MotoGP testades positivt för Nandrolon

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Motorsporten skakas av ett dopningsfall.

Andrea Iannone har testats positivt för dopning och riskerar en avstängning på fyra år.

– Jag känner mig helt lugn, säger MotoGP-stjärnan.

Italienaren, som kör för Aprilia i roadracing-VM, testades positivt i samband med VM-deltävlingen på Sepang i Malaysia den 3 november och det internationella motorcykelförbundet (FIM) har stängt av honom från allt tävlande från och med den 17 december. Iannone har möjligheten att överklaga beslutet och begära en analys av B-provet. Om han inte lyckas bevisa sin oskuld väntar med största sannolikhet en fyra år lång avstängning – vilket troligen betyder slutet för 30-åringens karriär.

Det tycks dock inte oroa honom det minsta.

– Jag känner mig helt lugn och vill lugna både mina fans och mitt team Aprilia. Jag är öppen för att man gör ytterligare en analys av mitt prov, skriver han på Instagram.

– Detta har överraskat mig eftersom jag än så länge inte har fått något officiellt besked i ärendet.

Andrea Iannone har testats positivt för dopning

Urinprovet, som genomfördes i Malaysia efter ett lopp som Iannone aldrig tog målflagg i, har analyserats i Tyskland och enligt FIM visar det spår av den anabola steroiden Nandrolon.

– De senaste åren, och även i år, har jag testats flera gånger och de testerna har alltid varit negativa. Därför är jag övertygad om att även den här incidenten får ett positivt slut, skriver Iannone på sina sociala medier.

Har kört 118 lopp i MotoGP

Andrea Iannone har kört 246 lopp i roadracing-VM, 118 av dem i den tyngsta klassen MotoGP. Han har vunnit ett lopp i kungaklassen och varit femma i VM som bäst – men det är andra saker som skapat de stora rubrikerna. Bland annat missade han de första försäsongstesterna 2019 eftersom han genomgått en skönhetsoperation.

Den 30-årige Italienaren har kontrakt med Aprilia Racing Team Gresini i ytterligare en säsong, men om Iannone stängs av är det troligt att han ersätts av testföraren Bradley Smith under 2020. Teamet har ännu inte gjort något uttalande.

1 av 3 | Foto: Mirco Lazzari gp / Getty Images AsiaPac
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN