Justitieministern: Mer borde gjorts tidigare

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Johan Nilsson/TT
– Man borde ha gjort mycket mer tidigare för att se till att stävja detta, säger justitieminister Morgan Johansson (S) efter ett besök hos polisen i Malmö.

De organiserade kriminella grupperingarna har ostört fått växa sig starka i Sverige under många år.

Det är orsaken till den situation vi befinner oss i dag, enligt S-ministrarna Morgan Johansson och Mikael Damberg.

– Det har vuxit under väldigt lång tid, så det ansvaret delas mellan olika regeringar med olika politisk färg, säger inrikesminister Mikael Damberg efter ett besök hos Malmöpolisen.

Där har han tillsammans med justitieminister Morgan Johansson mött den polisledning som hanterar den senaste tidens mord, mordförsök och sprängningar som skakat Malmö.

– Man borde ha gjort mycket mer tidigare för att se till att stävja detta, säger Johansson om den situation Sverige befinner sig i nu.

Slutet av 90-talet

Han menar att man måste backa ända till slutet av 90-talet för att förstå dagens utveckling. Då började den organiserade brottsligheten rota sig i större skala i Sverige och då gjorde politikerna alldeles för lite, menar han.

– Ju starkare de har blivit, desto längre tid tar det sedan att rycka upp dem, desto svårare är det, säger Morgan Johansson om de kriminella nätverken.

Under fredagen stod det klart att polisens nationella operativa avdelning (Noa) skickar ytterligare förstärkning till polisregion Syd, poliser som ska hjälpa till med att utreda flera skjutningar och sprängningar.

Det handlar om ett "omfattande stöd med kvalificerad utredningsresurs", skriver polisen på sin hemsida , och är den andra resursförstärkningen till polisens region Syd på kort tid.

– Malmö får inte stå ensamt, säger Mikael Damberg.

"Hela Sverige"

Han pekar på att Malmö haft en period av färre skjutningar och minskat antal sprängningar, men att detta nu vänts i ett bakslag.

– Då är det viktigt att hela Sverige kan sluta upp och kraftsamla för att ge polisen utökade resurser, säger Damberg.

Utöver expertkompetens på utredningssidan har region Syd fått förstärkning med 40 poliser i yttre tjänst.

Satsningen är ett led i det som polisen kallar "Operation rimfrost", som ska leda till ett minskat antal sprängningar och skjutningar – bland annat genom tydligare prioriteringar inom polisen. Satsningen ska pågå i ett halvår.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN