Ursula von der Leyen ny ordförande för EU-kommissionen

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Ursula von der Leyen skriver historia som första kvinna att leda EU-kommissionen.

– Jag är så överväldigad, säger tyskan till EU-parlamentet i Strasbourg.

Foto: AP TT NYHETSBYR?N/ NTB SCANPIX

Efter 45 minuters rösträkning läste talman David Sassoli till sist upp resultatet vid 19.30-tiden på tisdagskvällen.

Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen har valts till ny ordförande i EU-kommissionen med 383 röster för, 327 mot och 22 nedlagda röster.

– Jag är så hedrad, så överväldigad. Er tillit till mig innebär tillit till Europa, ett Europa som är redo för framtiden i stället för att kämpa inbördes, säger Ursula von der Leyen i sitt tacktal i EU-parlamentet.

– Utmaningen gör mig ödmjuk. Det är ett stort ansvar. Låt oss arbeta konstruktivt tillsammans, säger hon.

Historiskt val

von der Leyen blir den första kvinnan på jobbet som EU-kommissionens ordförande.

"Det är på tiden att vi får en kvinna på denna viktiga position" säger Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) enligt ett skriftligt uttalande till TT.

"Det är bra att ledningen för EU:s institutioner nu kommer på plats så att vi kan fortsätta arbetet med de stora framtidsfrågorna som fler schyssta jobb, klimatet, migrationen och säkerheten. För ett EU där människors vardag blir bättre och där vi tillsammans står upp för våra gemensamma värderingar."

Valet av von der Leyen innebär startskottet för diskussioner om fördelningen av ansvarsområden i nästa EU-kommission.

"Nu kommer regeringen att inleda diskussioner med den tillträdande ordföranden om den svenska kommissionären och fördelning av portföljer. Vi kommer självklart bidra till att det blir en jämställd kommission." säger Stefan Löfven.

Stöd från höger

Från svenskt håll hade M och KD tidigt ställt sig bakom tyskan.

– Jag hoppas att alla i dag som tror på det europeiska samarbetet kommer att ge er sitt stöd. Det ser ut som om den extrema vänstern och den extrema högern kommer att rösta emot er. Det tycker jag ni ska se som en hedersbetygelse, sade svenske Tomas Tobé (M) i debatten som föregick omröstningen.

Även C och L gjorde tummen upp under tisdagen.

"Jag är övertygad om att vi genom att välja Ursula von der Leyen får en övertygad EU-vän, en stark företrädare för rättsstatens principer, en garant för ökad jämställdhet och en förespråkare för en skarp miljö- och klimatpolitik som ordförande för kommissionen", skrev Karin Karlsbro (L) i ett uttalande.

"Hyfsat gehör"

För S var det länge osäkert hur man skulle rösta. Men strax innan omröstningen skulle inledas kunde Heléne Fritzon (S) berätta att man valt att rätta in sig i ledet under tyskan.

– I dag har vi bestämt oss för att stå bakom det förslaget och det kommer också en majoritet av vår socialdemokratiska grupp i EU-parlamentet att göra. Vi tycker att vi har fått hyfsat gehör för klimatpolitiken och jämställdhetsfrågorna, sade Fritzon till TT och SVT.

von der Leyens fortsatta insatser kommer dock att granskas noga av S framöver.

– Vi kommer att följa upp de formuleringar hon har om rättsstatens principer – där tycker vi att hon kan leverera mer. Och vi kommer nu att följa det program som hon ska presentera och den kommission som hon ska presentera, sade Fritzon.

Klimatlöften

Bland nej-sägarna finns V, MP och SD.

– Efter att ha hört ert anförande här i dag står det fullständigt klart för mig att ni är olämplig för denna uppgift och jag kommer att rösta nej, sade Peter Lundgren (SD) i debatten i Strasbourg.

MP:s ledamöter bestämde sig redan i förra veckan.

"Vi har hela tiden varit öppna för att förhandla men hon har inte kommit med konkreta förslag till oss om vare sig klimatet eller demokratin i EU", sade Alice Bah Kuhnke i ett uttalande.

På tisdagen gav ändå von der Leyen rejäla löften på just klimatsidan.

– Jag vill att EU blir den första klimatneutrala kontinenten i världen år 2050. För att göra det måste vi ta modiga steg tillsammans, sade von der Leyen.

– Jag kommer att lägga fram ny grön väg för EU under mina första 100 dagar på jobbet. Jag kommer att lägga fram EU:s första klimatlag, sade tyskan.

Jämställt

Den 60-åriga sjubarnsmodern föddes i Bryssel där hennes far var högt uppsatt EU-bas på 1950- och 60-talen. Nu får hon återvända på allvar och kan genast ta tag i ett rejält rundringande bland EU:s stats- och regeringschefer för att få ihop sin kommission.

von der Leyen har lovat att ha en helt jämställd kommission och kommer att be medlemsländerna att föreslå både en man och en kvinna för henne att välja mellan.

Ett par tunga poster är ändå redan klara, bland annat nederländske socialdemokraten Frans Timmermans och danska liberalen Margrethe Vestager. Dessutom har spanske socialdemokraten Josep Borrell nominerats som ny utrikeschef i von der Leyens kommission.

Vem som blir Sveriges nästa EU-kommissionär är ännu oklart. Nuvarande Cecilia Malmström har upprepade gånger meddelat att hon inte är intresserad av en fortsättning.

Publicerad:

LÄS VIDARE