Stjärnan: Jag kände ett oerhört tryck då

Björn Goop inför PdA: • Segern för två år sedan • Att köra hemmahoppet • Chansen att bli historisk

avDaniel Söderbäck

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD
Björn Goop på Vincennes stallbacke.

Han vann Prix d’Amérique 2018 med Readly Express.

På söndag kör stjärnkusken Björn Goop den franske förhandsfavoriten Face Time Bourbon i Prix d’Amérique – i fransmännens egen lejonkula.

I en stor intervju med Trav365 berättar den 43-årige stjärnkusken om det magiska ögonblicket för två år sedan, hyllningen av värste konkurrenten och möjligheten att bli historisk med en ny seger.

– Jag har vunnit en gång, och jag gör det gärna igen, säger han och skrattar.

4,3 miljoner kronor till vinnaren, evig ära och berömmelse.

Det står bland annat på menyn när Vincennes i Paris dukar upp till Prix d’Amérique på söndag eftermiddag på den klassiska kolstybben.

En av huvudpersonerna på förhand: den svenske stjärnkusken Björn Goop, 43. Men den här gången ska han försvara de franska färgerna då han kör det stora hemmahoppet och förhandsfavoriten Face Time Bourbon.

– Jag känner ingen press, det är mer väldigt inspirerande att få köra en så fin häst i ett sådant stort lopp, säger Björn Goop som redan är på plats i Paris.

”Lika stort som Tour de France”

Hur märker du att du ska köra hemmahoppet?

– Det är allmänt frågor och många hejarop och sådana saker. Det är många man möter som skriker Face Time Bourbon. Det märks så klart, men den här hästen är exceptionell. Han har en enorm talang och en väldigt bra inställning.

Du som är verksam sedan flera år tillbaka i Frankrike, vad betyder Prix d’Amérique för fransmännen?

– I Frankrike är det lika stort, med lika mycket historia som exempelvis Le Mans 24, Tour de France och Franska Öppna i tennis. Prix d’Amérique har en väldigt stark historia i många franska hem.

Hur mycket kontakt har du med tränaren Sébastien Guarato?

– Inte särskilt mycket, jag brukar sällan ha det så med tränarna. Men jag har så klart träffat honom på Vincennes och han är väldigt nöjd med hästen inför Prix d’Amérique.

1 av 2 | Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD

Vi backar bandet två år tillbaka i tiden.

2018 lyckades Björn Goop och Timo Nurmos Readly Express kontra ut självaste Bold Eagle på det mastiga upploppet och vann Prix d’Amérique. Efter segern så föll Goop i tårar, som numera är klassiska travbilder.

”Mycket som kunde gå fel”

– Det är ett oerhört starkt minne som betyder jättemycket för mig. Segern med Readly Express i Prix d’Amérique 2018 och Derbysegern med Conny Nobell 2005 är de två mest känslosamma och som betydde oerhört mycket, säger Goop och minns tillbaka till den där söndagen för två år sedan:

– Just med Readly Express kände jag ett oerhört stort tryck på mig. Det var liksom den stora chansen att vinna Prix d’Amérique och jag kände ett väldigt stort ansvar att få förtroendet att köra den hästen i stället för Jorma Kontio som hade vunnit allting. Och Readly Express förväntades fortsätta vinna av publiken och det var mycket som kunde gå fel. Jag försökte se det som en fördel att det var den stora möjligheten. Han stod på min gård i Frankrike och det var inte bara upp och köra utan det var mycket att ombesörja. Det var ett stort ansvar.

Under de senaste åren har Björn Goop verkat mer och mer i Frankrike och kör på Vincennes mer eller mindre varje vecka. Och den mytomspunna banan med den kolsvarta kolstybben kan sätta käppar i hjulen för de flesta. Och med åren har även Goop lärt sig banan – och hur man ska agera.

– Det är en bana som är väldigt fantastisk och magisk men den kan magiskt lura dig och den har lurat mig också. Den är så lätt att springa på men samtidigt så krävande och det är lätt att göra fel. Jag gjorde många fel i början. Det är lätt att komma till Vincennes att vinna ett eller två lopp, men det är oerhört svårt att rada upp segrar.

I Prix d’Amérique, som körs över 2 700 meter, är det också voltstart – den franska varianten. Är du inte med från från start – då kan drömmen om en PdA-titel gå förlorad innan loppet ens har börjat.

– Jag har lärt mig otroligt mycket och det är väldigt lite som gör att det kan gå fel där. Man får inte hamna i något klammeri och hästen måste behålla lugnet, vilket är mycket det som ingår i att vara kusk, säger han.

Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Face Time Bourbon tillsammans med tränaren Sébastien Guarato.

Face Time Bourbon är förhandsfavorit att vinna Prix d’Amérique. Värste motståndaren? Davidson du Pont med Franck Ouvrie i sulkyn.

– Är livsfarlig och en av de värsta motståndarna i loppet. Körs av en duktig och offensiv kusk och hästen har visat knallform. Kommer gå barfota runt om och är preparerad för det här loppet under lång tid, säger Goop.

Han passar även på att hylla tränaren och kusken Jean-Michel Bazire som kör stallets Belina Josselyn i superloppet på söndag.

– Han är ett taktiskt geni och en oerhört duktig tränare. Han är ruggigt vass.

”Viktigt att få kicken”

Du lär bli enormt påpassad under helgen och framförallt under söndagen i och med att du kör franska segerhoppet. Hur tar du det?

– Det går bra, det är oerhört mycket medialt i Prix d’Amérique, långt värre än inför någon annan tävling. Men man får se möjligheter. Det jobbiga är att man inte kommer ha tid med alla. Det är så mycket människor man känner som är där, och det är så klart tufft att inte ha tid med alla. Efter en Prix d’Amérique-söndag har man varit så fokuserad så man är rätt slut både psykiskt och fysiskt efter en sådan tävlingsdag.

Till sist, du kan bli historisk som förste svenske kusken någonsin att vinna Prix d’Amérique två gånger. Tänker du på det?

– Nej, det tänker jag inte på. Jag har vunnit det och gör det gärna igen, ha ha. Det är en skön känsla att ha vunnit men det är viktigt att ha fokuset och fortfarande få kicken. Och den får jag.

Läs mer inför Prix d’Amérique:

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM