Lindahl inför ödesmötet: ”Många som räknat bort mig”

Av: Petra Thorén

Publicerad:

LYON. En sista VM-match återstår.

Det är Sverige mot England.

Det är också Hedvig Lindahl , 36, mot England.

– Det är nog många som har räknat bort mig och tänkt att min karriär är slut, säger den förra Chelseaspelaren.

Hedvig Lindahl har haft en utmanade säsong i Londonklubben. Hon har spelat nio ligamatcher, men suttit på bänken eller varit utanför truppen i fler. Hon har startat i tre matcher i Champions League, men varit bänkad i fler.

Under en av vårens landslagssamlingar berättade hon hur känslosamt det var att inte längre vara behövd.

VM har varit en inspiration i den tunga vardagen. Hedvig Lindahl har tränat extra och förberett sig maximalt.

Utdelningen har kommit under mästerskapet.

Hon kom till Frankrike med en viss osäkerhet, i åttondelsfinalen mot Kanada var den känslan utraderad.

– Jag känner personligen att jag har spelat med ett lugn som jag aldrig haft på den här nivån tidigare. Jag hittade det lagom till åttondelsfinalen. Nu har jag helt koll, säger hon.

Lindahls räddning mot Holland i semifinalen
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Lindahls räddning mot Holland i semifinalen

Hon har öppet flirtat med nya klubbar, men är medveten om svårigheten att finna en klubb vid 36 års ålder och med hustru och två barn.

Sportsligt har hon visat att hon är i absoluta världsklass.

På lördag har hon ytterligare en möjlighet. Mot just England.

– Det är den bästa motståndaren jag kan ställas emot med tanke på mitt år som varit där, det är klart att England blir speciellt. Det är nog många som har räknat bort mig och tänkt att min karriär är slut och att ”hon kan ingenting” och jag har chans att visa det i detta VM och speciellt mot dom, säger Hedvig Lindahl.

Har konkurrerat med Englands målvakt

Hon är medveten om att det blir en ny rysare. England har fått vila ytterligare en dag plus att de svenska spelarna har en förlängning i benen.

– I slutet av en turnering är det andra förutsättningar som råder.  Som detta med återhämtning, hur man hanterar en motgång som vi haft när vi inte vann våra respektive semifinaler. Det blir spännande att vilket lag som är bäst rustat för att reda ut den härvan, säger målvakten.

I England står sannolikt Carly Telford, som tidigt i turneringen ersatte Karen Bardsley, som skadade sig. Telford har varit en av fyra målvakter som konkurrerat om speltid i Chelsea.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

– Vi har tränat dag ut och dag in. Det har varit en konstig situation för målvakterna i Chelsea, vi har varit fyra stycken. Man stöttar, men vill samtidigt spela. Men jag tycker att min och Carlys relation har varit bra, säger hon och beskriver sin lagkamrats egenskaper så här:

– Hon är väldigt explosiv, reaktionssnabb och bra med sina fötter. Om hon nu får spela matchen så kanske hon inte riktigt har rutinen på den här nivån så det kanske vi kan utnyttja. När man sätter en målvakt under press, när man ställs inför många situationer så kan rutinen spela in. Vi får se vad hon går för.

Vad Sveriges målvakt går för vet vi.

Efter motgången mot Nederländerna var hon arg och besviken och sa att hon ville sluta, men hon påpekade också att hon skulle bearbeta känslorna och lyfta sin blick.

Redan i bussen hem från arenan i Lyon talade hon till sina lagkamrater.

– Mot laget vill jag vara tydlig med att jag är stolt. Det är många tjejer som inte spelat VM tidigare och kommit in och gjort bra insatser. Jag sa: "tjejer var stolta!".

Historisk match för svenska målvakten

Dagen efter kommer så som ofta perspektiven.

– Vi är rankade nia och vi står här och är skitarga för att vi inte är bland de två bästa i världen. Det är helt enormt bra. Vi har inte i närheten av USA och England när det gäller kronor och ören som satsats i vårt damfotbollsprojekt i Sverige. Det är ett väldigt gott betyg.

Semifinalen innebar för målvaktens del att hon är den svenska spelare som gjort flest VM-matcher.

– Det är roligt med sådana rekord, men det är inte hela världen. Jag är stolt över att få ha varit med, över Marika (Domanski Lyfors, före detta förbundskapten och nuvarande landslagschef) som tog med mig och glad över att jag har fått göra mina misstag. Nu hoppas jag att någon kan slå mitt rekord, säger Hedvig Lindahl.

Vad skulle det betyda för din egen del att få en bronsmedalj med dig hem?

– Mycket. Jag har lämnat min stackars fru hemma med våra två underbara barn nu i flera veckor och det tar energi när man är själv. Man blir tvungen att vara ifrån dem väldigt länge. Jag tycker att det skulle vara otroligt skönt att komma hem och visa att det var för det här som jag var borta och säga tack för ni stod ut med att jag inte var där. Att det var för den här medaljen.

Hon är (nästan) säker på att det är hennes sista VM.

– Det vet man ju aldrig, eller jo någon slänger ut mig med huvudet före... Men jag tycker att det är jobbigt. Jag tänker på OS-turneringen nästa sommar och undrar om jag orkar göra det igen. Men min fru har sagt tydligt att jag måste vara iväg nästa sommar så då får jag väl göra det igen. Det är jobbigt att vara iväg så länge. Jag tror att det här är sista VM...

Publicerad:

LÄS VIDARE