TV4 lägger locket på om storbråket

Aftonbladet kan avslöja nya uppgifter – facket har begärt möte med vd:n Casten Almqvist – HR enligt interna mejl: ”Ser allvarligt på situationen”

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

TV4 lägger locket på efter Aftonbladets avslöjande om storbråket som fått flera medarbetare att säga upp sig.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har den lokala fackklubben krävt ett möte med vd Casten Almqvist – och redan i somras kopplade HR-avdelningen in kanalens huvudskyddsombud.

– Det stämmer att jag är inkopplad, säger TV4:s huvudskyddsombud Björn Ivarsson.

TV4:s vd Casten Almqvist, HR- och kommunikationsdirektören Åsa Barsness, samt den chef som enligt uppgifter till Aftonbladet är orsaken till att flera medarbetare det senaste halvåret har sagt upp sig utan nya jobb att gå till lägger locket på.

Över två dygn efter att Aftonbladet först sökte TV4:s ledning har ännu ingen återkommit med några svar. Den utpekade chefen lyssnade på anklagelserna och bad att få återkomma, men trots flera uppföljande telefonsamtal, sms och mejl har personen inte återkommit.

”Ser allvarligt på situationen”

Nu kan Aftonbladet avslöja nya uppgifter om bråket som skakar TV4-huset. Redan i somras uppges TV4:s personalavdelning ha beskrivit situationen som ”allvarlig” och då kopplades även tv-kanalens huvudskyddsombud in.

I ett internt mejl som Aftonbladet tagit del av skriver en fackrepresentant efter ett möte med TV4:s personalchefen Samir Törnblad:

”Han meddelar oss att de ser allvarligt på situationen och att de har startat en dialog med Björn Ivarsson som är huvudskyddsombud.”

– Det stämmer att jag är inkopplad. I övrigt vill jag inte kommentera något, säger TV4:s huvudskyddsombud Björn Ivarsson när Aftonbladet når honom över telefon.

Aftonbladet har utan framgång sökt personalchefen Samir Törnblad.

Krävt möte med Casten Almqvist

Den lokala fackklubben på TV4 ska också tidigare i veckan, ungefär samtidigt som Aftonbladet började göra efterforskningar om massavhoppet från TV4, ha begärt ett möte med TV4:s vd Casten Almqvist om den aktuella chefen och vad personal har kallat ”en ohållbar arbetsmiljö” på TV4. Något möte har dock ännu inte ägt rum.

Aftonbladet kunde under onsdagen rapportera om hur anställda på TV4 vittnade om kollegor som mår dåligt och gråter på jobbet och hur andra valt att säga upp sig utan nya jobb att gå till, med en gemensam orsak: en chef som uppges använda härskartekniker, detaljstyr samt favoriserar vissa och pratar illa om andra.

Aftonbladet kunde då också berätta hur den aktuella chefen försökt att efterforska vilka som slagit larm efter att oroliga kollegor tagit upp problemen på andra avdelningsmöten på TV4.

TV4:s vd Casten Almqvist.
Foto: CAROLINA BYRMO
TV4:s vd Casten Almqvist.

TV4-anställd: Varför händer ingenting?

Efter Aftonbladets avslöjande har dock chefen inte försökt att efterforska vilka, totalt ett tiotal personer, som berättat om arbetsmiljöproblemen. I stället har Aftonbladets rapportering helt ignorerats. Den aktuella chefen lägger locket på även internt.

– Vi är chockade. På andra avdelningar har chefer tagit upp det här och sagt till folk att de ska höra av sig om de har frågor. Men inte på den avdelningen. Där har det varit knäpptyst, säger en TV4-anställd.

– Min känsla är bara vad i helvete, varför händer ingenting? säger en annan.

De TV4-anställda som Aftonbladet varit i kontakt med ifrågasätter ledningens totala tystnad.

– Så här ska inte TV4 agera. Vi ska vara ärliga och öppna, TV4 jobbar ju också med journalistik och granskningar, då ska vi också tåla att granskas, säger en av dem Aftonbladet varit i kontakt med.

TV4: Ingen behandlats illa

Efter att Aftonbladet har sökt TV4:s HR- och kommunikationsdirektör Åsa Barsness i två dygn väljer hon istället att svara på anklagelserna i ett mejl till Dagens Media.

”Det är inte ovanligt i ett förändringsarbete att medarbetare ibland tycker det är jobbigt. Så är det på TV4 så väl som på andra arbetsplatser. Det innebär inte att någon behandlats illa. Vi tar arbetsmiljöfrågor på största allvar och har alltid gjort”, skriver hon bland annat i ett svar som inte bemöter några av anklagelserna som riktas mot TV4, tv-kanalens ledning och den aktuella chefen.

Men Barsness svar gör TV4-medarbetare ännu mer upprörda. Till Aftonbladet har flera påpekat att den första anmälningen mot den aktuella chefen gjordes till HR i april, medan förändringen som Barsness försöker hänvisa till inte kommunicerades förrän i juni och genomfördes efter sommaren.

– Att hon förminskar vår fruktansvärda arbetsmiljö känns som en spark i magen. Det här handlar inte om ett förändringsarbete. Det handlar om ett fruktansvärt ledarskap, säger en av de TV4-medarbetare Aftonbladet varit i kontakt med.

Publicerad:

LÄS VIDARE