Så får Europa fira coronajul

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Vi svenskar väntar ännu på juldirektiven.

Men på flera håll i Europa har medborgarna fått sina förhållningsregler för firandet.

Till exempel italienarna som får ge bort en julklapp – men inga julkramar.

Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell och statsminster Stefan Löfven har förvarnat oss om att årets jul inte kommer se ut som den brukar. Stora firanden ser i nuläget inte ut att vara att tänka på med tanke på rådande smittspridning.

Först senare i december väntas våra julrekommendationer att presenteras.

Men i flera länder har invånarna redan nu fått förhållningsregler för vad som anses vara ett coronasäkert julfirande i deras land.

Tyskland har meddelat att om inget dramatiskt händer så kommer medborgarna att få samlas upp till tio personer kring ”weihnachtsbaum”. Uppladdningen inför julen börjar redan 1 december då tyskarna kommer att få rätta sig efter strikta förhållningsregler för att kunna samlas och fira högtiderna. Nyår ska dock firas utan fyrverkerier, skriver Dailymail som gjort en sammanställning över de kända coronareglerna för julfiranden i Europa.

Julbubbla

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har lovat britterna att få fira i lite större grupper än de som fått träffas den senaste tiden, i vinterplanen för coronahanteringen nämns det en julbubbla.

De exakta formerna och hur många som ska få träffas är fortfarande oklart.

Julpynt i skyltfönster på Oxford street.
Foto: Kirsty Wigglesworth / TT
Julpynt i skyltfönster på Oxford street.

Italien har också fått en förhandstitt på hur firandet på är tänkt att se ut, även om de officiella reglerna återstår att presenteras.

Där får befolkningen ställa in sig på ett nyktert firande med julklappar – men utan pussar och kramar, har premiärminister Guiseppe Conte flaggat för. Affärer ska också tillåtas att ha öppet längre så italienarna ska kunna julhandla utan trängsel.

Max sex personer

I Spanien har ett firandeförslag läckt innan det blivit offentligt och enligt det så kan upp till sex personer från olika hushåll få fira ihop. Men det kan också begränsas till det egna hushållet. På julafton och nyårsafton kommer det vara utegångsförbud från ett ännu obestämt klockslag för firande på gatorna.

Samtidigt ska munskydd användas och de vanliga råden om avstånd och handhygien följas.

Foto: Manu Fernandez / TT
Juldekorationer installeras i Madrid, Spanien.

Belgien, som har Europas högsta dödstal sett till befolkning, har just nu strikta coronaregler som begränsar invånarnas vardag. I mitten på december väntas reglerna för vad som ska gälla över julen presenteras. I dagsläget har polisen befogenhet att knacka på hemma hos misstänkta ”coronaförbrytare” om det till exempel hörs festljud eller står många bilar utanför en bostad. Brott mot corona-restriktionerna straffas med böter i landet.

Frankrikes president Emmanuel Macron förväntas ikväll presentera hur den franska julen ska bli. Enligt Daily Mail förväntas lättnader inför firandet så till vida att fler människor ska få träffas i grupp och affärer väntas få öppna för julhandel.

Däremot väntas rådande reserestriktioner fortsätta gälla över julen.

Publicerad:

LÄS VIDARE