Trump om Biden: Han vann

Av: David Peterson

Publicerad:
Uppdaterad:

Demokraten Joe Biden vann det amerikanska presidentvalet. Det stod klart för drygt en vecka sedan. Nu erkänner Donald Trump resultatet – för att sedan ångra sig igen.

Biden vann – men han fuskade. Det skriver Donald TrumpTwitter. Att Joe Biden tog hem presidentvalet stod klart redan för en vecka sedan då flera medier pekade ut honom som vinnare.

Sedan dess har premiärministrar, presidenter och statshuvuden från olika länder gratulerat Biden till jobbet som USA:s 46:e president.

”Han vann...”

Men president Trump har kategoriskt vägrat erkänna resultatet och flera gånger utnämnt sig själv till segrare. Nu tycks han ha ändrat sig och omnämner för första gången Biden som segrare.

"Han vann eftersom valet var uppgjort. INGA VALOBSERVATÖRER tilläts, rösterna räknades samman av ett vänsterradikalt privatägt företag, Dominion, med dåligt rykte och värdelös utrustning", skriver Trump i ett inlägg, som flaggats med en kommentar om att det är ifrågasatt, på Twitter.

Några bevis för påståendet om att företaget som omnämns ska ha raderat röster finns inte, något som flera medier rapporterat om.

Donald Trump.
Foto: EVAN VUCCI/ AP
Donald Trump.

Ogrundade fuskanklagelser

Redan på valnatten utropade Donald Trump sig själv till segrare. Sedan dess har han kommit med fler ogrundade anklagelser om fusk och hans kampanj har drivit flera rättsliga processer för att påvisa felaktigheter med valet, hittills har de inte lyckats.

Även inlägget om att Biden vann valet följdes upp av att Trump skrev att han tillslut kommer att stå som vinnare och att han inte erkänt sig besegrad.

Presidenten har ännu inte hållit något tal där han erkänt valförlusten. Han har inte heller svarat på frågor från medier om det påstådda valfusket.

På söndagsmorgonen, lokal tid, väntas presidentens advokat, den före detta politikern och borgmästaren i New York, Rudy Giuliani framträda i tv och berätta mer om det påstådda fusket.

Biden förbereder sig

Joe Biden förbereder sig samtidigt på att ta över som president den 20 januari 2021. Bland annat har han börjat förberedda en ny coronastrategi.

Enligt de slutgiltiga prognoserna från flera olika medier vann Biden valet med 306 elektorsröster mot Trumps 232. Det krävs 270 elektorsröster att vinna. Om det blir en utdragen process med fler rättsliga processer kan det dröja till den 14 december innan ett valresultat fastställs.

Publicerad: