Sluta hata islam så mår ni bättre

Debattören: Under tio år i arabvärlden har jag aldrig blivit rånad, slagen eller våldtagen

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Debattören Birgitta Danielson: ”Muslimer är som alla människor olika. Det finns sekulära, lite ljummet troende, de som använder religion på samma sätt som vi (gillar traditionerna) och förstås fanatikerna.”
Foto: TT/privat
Debattören Birgitta Danielson: ”Muslimer är som alla människor olika. Det finns sekulära, lite ljummet troende, de som använder religion på samma sätt som vi (gillar traditionerna) och förstås fanatikerna.”

DEBATT. Jag heter Birgitta och är snart 71 år. Mellan 1973 och 2013 bodde och arbetade jag tio år i olika länder i Mellanöstern och Nordafrika, längre tid i Marocko, Jemen och Egypten, kortare perioder i Libanon, Jordanien och Syrien.

Mina erfarenheter från dessa länder gör att jag inte alls kan förstå er som hatar. Jag har i dessa länder alltid blivit bemött med respekt och vänlighet, alltid blivit visad gästfrihet och generositet.

Jag har skrattat mycket, gråtit ibland, ätit massor av god mat, fått mycket presenter (en del horribla) alltid fått hjälp när jag behövt. Jag har promenerat genom Rabat, Amman, Beirut, Damaskus, Kairo och Alexandria ofta ensam alla tider på dygnet.

Under alla dessa år har jag aldrig blivit rånad, slagen, våldtagen eller sexuellt trakasserad (mer än av min grekiske chef på 70-talet).

Jag har ramlat på trottoaren i Kairo och slagit mig blodig – genast fick jag hjälp av förbipasserande som hjälpte till att tvätta av mig, göra rent såret, ge mig vatten att dricka och sätta mig i en taxi. Jag har glömt min handväska i en taxi i Amman klockan 02.00 med kort, dollar, pass med mera. Tre timmar senare fick jag tillbaka den – med allt kvar.

Min 86-åriga mamma gick vilse i Kairo, tre skolflickor följde henne hem till porten, ivrigt praktiserande sin engelska. Jag har fått punktering mitt i natten utanför Sanaa, fått hjälp av två män att byta däck. Deras krav på ersättning var endast att jag körde dem några kilometer. Jag har många fler historier om vänlighet och hjälpsamhet.

Jag har träffat många fantastiska kvinnor och också män som arbetat hårt och engagerat för att förbättra kvinnors rättigheter i arabvärlden. Det behövs. Jag har också träffat många män och en del kvinnor, inte bara i arabvärlden, som mycket ivrigt förespråkat att män och kvinnor har olika roller i samhället.

Kvinnans främsta uppgift är att vara maka och mor, männens att styra samhället. Gud skapade oss olika för att vi ska göra olika saker. Om kvinnor försöker ändra naturens lag blir vi bara olyckliga.

Tröttsamma diskussioner men inte så skilda från det jag hörde min far, min morfar och farfar säga på 50-talet i Sverige. Det har irriterat mig mycket – men knappast vara underlag för hat.

Muslimer är som alla människor – olika. Det finns sekulära, lite ljummet troende, de som använder religion på samma sätt som vi (gillar traditionerna) och förstås fanatikerna. Men fanatikerna är inte så många.

Muslimer är cirka 1,6 miljarder, det vill säga cirka 23 procent av världens befolkning. Av dessa är en mycket liten del fanatiker. Men ju mer vi hatar muslimer generellt, desto större blir klyftan oss emellan.

Alla ni som hatar, om ni inte kan tillbringa en längre tid i ett muslimskt land, och lära er att folk är ganska snälla, kan ni väl åtminstone uppsöka närmaste moské eller islamisk förening? De finns lite överallt och jag tror att de gärna tar emot er. Prata, fråga, lyssna, drick kaffe.

Öppna era sinnen om ni inte kan öppna era hjärtan.

Ni behöver inte älska islam. Men ni kommer att må bättre om ni slutar hata. Se människan!


Birgitta Danielson, Haninge. Tidigare anställd inom bland annat Rädda Barnen och Sida samt fritidspolitiker (S).


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad: