Rondellen välkomnade flyktingarna till Dörarp

avChristina Nordh

SVENSKA HJÄLTAR

Knackningen blev en riktig dörröppnare.

– Det är inte så svårt, det första steget är ju ett leende och ett hej som öppnar upp allting, säger Ingvar Palm.

Nu har han och alla på hans gata utsetts till Årets grannar.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook


Årets grannar består inte av ett hushåll – det är åtta. Alla som bor på gatan Rondellen i Dörarp har utsetts till Årets grannar av Svenska Hjältars jury.

Den lilla småländska orten i Ljungby kommun hade tidigare 144 invånare. Nu skulle den växa med ett 20-tal i ett slag. Då pratade Ingvar och hans fru Ingalill ihop sig.

– Vi sa att vi inte ska lägga oss i flyktingpolitiken utan däremot att de som landar hos oss i Dörarp ska känna sig välkomna, trygga, behövda och efterfrågade. Det är de fyra elementen för att man ska må bra som människa, säger Ingvar Palm.

När de fick reda på att Migrationsverket hade hyrt lägenheter i byn tänkte paret att de skulle hälsa flyktingarna välkomna.

– Det var ju ganska frusna människor till både kropp och själ som kom. De hade väl gått på ett antal minor innan de hamnade i Dörarp. Sen började vi träffa dem och ta med dem på småaktiviteter som fika och bjuda hem dem till oss.

– De hade inte mycket att göra. De satt ju tre personer i en liten etta. Vi började ju köra igång en del aktiviteter också. Inte bara jag och Ingalill, utan lite andra personer också i Dörarp.

Det var framför allt de boende på Rondellen, Ingvars gata, med åtta hus som engagerade sig. Det anordnades språkkafé, odlingskurser och ställdes i ordning pallkragar så att de nyanlända kunde odla sina grönsaker.

– Jag har spelat mycket fotboll i mina dagar och vet att man måste röra sig, för det fysiska och psykiska välbefinnandet hänger mycket ihop. Så vi drog igång en fotbollsträning och det var 25-30 stycken på träningarna.

En liten bit utanför Dörarp, i Flattinge, finns ytterligare ett boende med en handfull nyanlända.

– Dem har vi också kontakt med. De är med på fotbollsträningen. Vi har också kört igång Onsdagsträffen. Vi spelar bordtennis, har svenskundervisning, lite kortspel och biljard, säger Ingvar Palm.

För fler liknande artiklar − följ Svenska Hjältar på Facebook

Foto: BRAND NEW STORY
– Det har varit fantastiskt att få lära känna dem. Det gäller ju att våga ta första steget. Det är ju jätteviktigt, så kan man börja bygga relationer. Så att man inte ser flyktingarna som en grupp, utan ser varje människa som en individ, säger Ingvar Palm vid en fotbollsträning för de nyanlända.

Det slutar inte där. Han och grannarna har berättat om hur det svenska samhället fungerar och följer med till både sjukhus och tandläkare.

– Sen får man tillbaka så jättemycket. Så här tacksamma människor tror jag inte att jag har träffat i hela mitt liv. De är tacksamma för allt man gör för dem, de är ju vana att kämpa sig fram med allt.

Och nu ska ni till Svenska Hjältar-galan?

– Jajamensan, det ser vi fram emot! Men det är ju inte vår drivkraft att vi ska bli hjältar eller så, utan det är utifrån ett annat perspektiv: att vi vill bidra och hjälpa människor, säger Ingvar Palm.

Foto: BRAND NEW STORY
”Det är inte så svårt, det första steget är ju ett leende och ett hej som öppnar upp allting”, säger Ingvar Palm som gav de nyanlända lite reflexer och en ficklampa i gåva. Nyligen anordnades en internationell after work i Dörarp, med mat från de nya invånarnas födelseländer.
ARTIKELN HANDLAR OM