Cato, 9, stals vid tunnelbanan – husse Magnus vädjade till kattnapparna

avHans Österman

Polisen har säkrat övervakningsfilmer i jakten på den försvunna kändiskatten Cato, 9.

Han stals vid Björkhagens tunnelbanestation förra veckan och på onsdagen vädjade husse Magnus Björn till de som tog honom.

– Ge gärna tillbaka honom till Björkhagenborna som älskar honom. Jag är bara ägare till honom, men han äger Björkhagen.

Mindre än ett dygn senare hade Cato hittats.

Cato är lokalkändis i Björkhagen i södra Stockholm. Han brukar sitta på en bänk mitt emot Coop och kan närmast betraktas som ett fast inslag i gatubilden.

– Han trivs med alla som vill klappa honom, barn som vuxna, säger Magnus Björn, 47.

Han har haft katten sedan den var två månader gammal.

– Vi gick ut tillsammans i början men sedan skaffade han sitt revir vid centrum och tunnelbanestationen. Han brukar sitta och vänta på mig vid tunnelbanan när jag kommer hem från jobbet. Inte varje dag, men väldigt ofta.

1 av 3 | Foto: Johannes Brenning
Tunnelbanestationen har blivit en del av katten Catos revir.

Cato stals under natten mellan torsdag och fredag förra veckan. Stationsvärden som var i tjänst har berättat för Stockholm Direkt att en man och en kvinna i medelåldern tog upp Cato och tog med honom på tunnelbanan in mot stan klockan 00.34.

– Jag är van att umgås med Cato då jag jobbar natt. Jag satt som vanligt inne i mitt bås och han satt på spärren utanför. Då kom en man och en kvinna i 50-60-årsåldern, och mannen frågade om katten var min. Jag svarade och sa att han heter Cato, och berättade vem han tillhör och vilken gata ägaren bor på. Jag sa också att det är en kändiskatt som är väldigt omtyckt av alla i området, säger stationsvärden till lokaltidningen.

Först i efterhand insåg han att han borde ha försökt stoppa paret.

– Jag blev chockad, det gick så snabbt. Men jag är också så van att se folk bära omkring på Cato och gosa med honom. Sedan ingår det inte i min yrkesroll att mucka gräl med folk, Men ja, nu i efterhand så inser jag att jag borde gått efter dem och stoppat tåget från att åka.

Sista spåret efter Cato var från Gullmarsplan klockan 00.39. Där hade en annan stationsvärd sett en man gå med katten genom biljetthallen.

– Kollegan tror att han gick upp mot bussarna, men det är inte säkert.

Polisen har säkrat tillgång till övervakningsfilmer längs Catos färdväg, uppger Stockholm Direkt.

– Brottet är rubricerat som olovligt förfogande och det stämmer att vi har beställt filmer från SL. Signalementet på gärningsmännen är två personer med sargat utseende, säger Jonas Winlöf, stationsbefäl vid polisen i Flemingsberg.

På torsdagen hittades Cato i Tyresö och återbördades till Björkhagen av Jane Andersson, 65, och Petra Jillvert, 44.

ARTIKELN HANDLAR OM