Växjö Lakers Hockey

Växjö med ny förlust – nollade i derbyt

avErik Karlsson

Krisstämpeln smyger sig på för Växjö.

Regerande mästarna förlorade derbyt mot HV71 och är nu sämst i serien på att göra mål.

– Det är inte en elefant i rummet hos oss, det är något vi pratar om, säger Växjös tränare Sam Hallam i C More.

I fjol var Växjö helt överlägsna i grundserien och vann sedan också SM-guldet. Under serien snittade man 3,25 mål framåt per match och var med det näst bäst i serien.

Inledningen av årets säsong har varit nästan raka motsatsen. När HV71 i dag tog tre poäng mot Växjö på bortaplan – för första gången på fem år – med en stensäker 4–0-seger visade Växjö återigen upp sitt problem.

De gör inga mål.

På nio matcher har man gjort totalt elva mål och på fem hemmamatcher har laget inte ens mäktat med ett i snitt utan står på fyra gjorda mål. I dagens möte, där Robin Figren, Mattias Tedenby, Simon Önerud och Markus Ljungh hittade nätet för HV71, skapade man knappt en enda het chans.

”Obalansen lyser igenom”

På slutet tog till och med Sam Hallam ut målvakten i underläge 0–4 för att ta chansen och spela sex mot fyra under ett powerplay. Men symptomatiskt nog missade Austin Ortega mer eller mindre öppet mål.

– I dag tycker jag det handlar om farten, vi är inte tillräckligt kvicka genom mittzon och får inte till tillräckligt många kontrollerade ingångar i zon, säger Daniel Rahimi i C More.

– Obalansen i laget lyser igenom, backsidan är bra men man får ingen hjälp. Inför andra perioden efterlyste Sam Hallam lite swag, men han fick ingen alls. De vann inte en enda närkamp, man ser små ut, säger Niklas Wikegård.

Växjö är efter förlusten nere på elfte plats i tabellen. Bara tre poäng från negativ kvalplats. HV71 å sin sida är uppe på en sjunde plats.

– Jag är inte missnöjd med så mycket spelmässigt, men vi har inte 100 procent tävling som vi behöver i ett derby, säger Sam Hallam som samtidigt varnar för att snacket om att bara kämpa och köra inte räcker:

– Vi måste hitta balansen, har vi Roman Horak som bara brottas framför målet så tappar vi hans touch i spelet, säger Växjötränaren.

ARTIKELN HANDLAR OM