UMO:s kondomvideo stoppas på nätet

avClaes Olsson

En video från organisationen UMO visar hur kondomer ska användas. Nu stoppas den på olika sociala medier.

– Jag tycker det är väldigt sorgligt, säger Lotta Nordh Rubulis, varumärkesansvarig på UMO till SVT.

UMO är en webbplats som drivs av Sveriges landsting och regioner. Där kan ungdomar mellan 13 och 25 år läsa om sex, hälsa och relationer. Under hösten skulle kampanjen “Kom förberedd” dra igång. Men på Facebook, Instagram och Snapchat har ett av deras klipp stoppats, rapporterar SVT.

– Många ungdomar tycker det kan vara jobbigt att föreslå kondom, säger Lotta Nordh Rubulis, varumärkesansvarig på UMO till SVT.

Det är just det som videon handlar om – hur kondomer används och varför. I informationsklippet visas två händer som trär på en kondom på en löspenis.

Foto: Youtube/Umo
“Sexuellt innehåll” konstaterade Youtube och satte 18-årsgräns på videon.

Stoppas av sociala medier-jättarna

Det gick inte för sig tyckte sociala medier-jättarna. På Youtube finns videon kvar men där måste man vara 18 år för att se den. I deras riktlinjer kan man läsa att videor med “sexuellt explicit innehåll” inte tolereras. Men målgruppen för UMO:s kampanj är betydligt yngre än 18.

– Trettonåringar möter så mycket annan information av sexuell karaktär. Då kommer vi och gör en informationsvideo på regeringens uppdrag för att öka kunskapen kring kroppen och den stoppas. Jag tycker det är väldigt sorgligt, säger Lotta Nordh Rubulis.

Hon är kritisk till att informationsvideon inte kan nå ut som det var tänkt.

– Vi anser att det är en rättighet att få den här informationen. Vi vet att de oönskade graviditeterna och könssjukdomar ökar om man inte får rätt utbildning, säger hon.