Högsommarens återkomst – då kommer värmen från väst

avCornelia Mikaelsson

Värmemässigt ser sommaren ut att bli en riktig höjdare – redan nästa vecka kan Sverige få temperaturer uppemot 30 grader igen.

Glädjebesked för alla badsugna, men torkan innebär också fortsatt risk för skogsbränder.

– Det ser ut som att ett högtryck från väst är på väg in och då stiger temperaturerna, säger Ingrid Eronn, meteorolog på Foreca.

På söndagen väntas något svalare väder – om man jämför med de höga temperaturerna som dominerat Sverige. Det kommer att vara molnigt i de nordligaste delarna av landet, men även här kan solen tränga igenom.

– På söndag blir det soligt med uppehåll i större delar av landet. I fjälltrakterna ser det ut som att några regnmoln kommer att dra in. Slöjmoln kan också bildas. Annars är det soligt och fint, säger Ingrid Eronn, meteorolog på vädertjänsten Foreca.

Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYR N
Ett högtryck som ligger över Atlanten och de Brittiska öarna som rör sig mot Skandinavien.

Högsommarvärme att vänta nästa helg

Temperaturerna kommer att ligga runt 20 till 25 grader i början av veckan. Nästa helg blir absolut inte sämre.

– I början på nästa vecka kommer några regnmoln att dra in över västra Svealand och västkusten, vilket kan vara en lättnad för räddningspersonal som arbetat med bränder och bönder som drabbats av torkan, men mot helgen väntar varmare temperaturer, säger Ingrid Eronn.

Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYR N

Även om det egentligen är för tidigt för att slå fast någon prognos är hon relativt säker på att ett högtryck kommer parkera över Sverige i slutet av nästa vecka. Med andra ord ser det ut att bli en riktig kanonhelg.

– Ett högtryck som ligger över Atlanten och de brittiska öarna rör sig mot Skandinavien. På torsdag och fredag kan det bli uppemot 30 grader i södra och mellersta Sverige, säger Ingrid Eronn och fortsätter:

– Det är såklart långt fram i tiden så man ska akta sig för att ta siffrorna för givet, men det ser ut som att ett högtryck är på väg in och då stiger temperaturerna.

De höga temperaturerna innebär också fortsatt risk för skogsbränder, påpekar Forecas meteorolog.

– Det kommer att vara fortsatt torrt. Allra varmast blir det i södra och mellersta Sverige och då gäller det såklart att vara försiktig när man till exempel grillar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

Foreca

Götaland

Svealand

Norrland