Hundarna utan husse och matte

Publicerad:
Uppdaterad:

RELATIONER

13 hundar söker nya ägare

BROMMA. Hittehundar, vanvårdade hundar och hundar vars ägare dött.

Här på Hundstallet finns hundarna som ägarna inte vill eller kan ta hand om.

– Varje år tar vi emot cirka 400 hundar, säger verksamhetschef Ulrika Ek.

Caroline arbetar som hundförare på den ideella organisationen Hundstallet i Bromma som försöker hitta nya hem för hundarna de tar emot. Hon visar oss runt bland hundgårdarna där alla övergivna hundar finns.

– Just nu har vi ett 40-tal hundar som behöver ett nytt hem att placeras i. Några är hittehundar, andra har varit vanvårdade eller vars ägare blivit fängslade, säger Caroline.

En klar majoritet av hundarna som sitter i burförsedda boxar är blandrashundar av ”amstaff-typ”. Det är vad Caroline kallar dem. De flesta andra kallar dem kamphundar.

Även om det är många så kallade kamphundar som hamnar hos Hundstallet finns det en annan kategori som blivit allt vanligare de senaste åren.

Ulrika Ek arbetar som verksamhetschef och har sett en ny trend när det handlar om hundar de får ta hand om. Det är de riktigt små hundarna.

Paris Hilton-effekten

– Jag kallar det Paris Hilton-effekten. Det finns mycket pengar i till exempel en chihuaha. Den kan kosta mellan 15 000 och 18 000 kronor och alla är inte så nogräknade vem de säljer till, säger Ulrika Ek.

Ett annat problem är de maniska hundsamlarna.

Det blir allt vanligare att det kommer in flera vanvårdade hundar från samma person som bor i lägenhet.

– Många har hört talas om personer som har ett 50-tal katter. Men det blir vanligare att en del personer också skaffar 10-15 hundar i sin lägenhet. De är helt enkelt hundsamlare, säger hon.

Då handlar det oftast om små hundar.

– Skulle någon ha tio schäferhundar i sin lägenhet skulle grannarna klaga rätt så fort, men har någon tio chihuahuaor kan det ta lång tid innan någon upptäcker det, säger hon.

Förra året tog Hundstallet hand om 422 hundar. Så gott som samtliga hundar fick ett hem.

– En del hundar har lättare att få ett nytt hem än andra, men det finns inga omöjliga fall. En del tar det bara lite längre tid att hitta ett lämpligt hem till, säger Ulrika Ek.

Blandrashundar av kamphundstyp är oftast svårast att placera. Valpar och klassiska sällskapshundar går det oftast fort att hitta ett nytt hem till.

– Vi har funnits i över hundra år och har lång erfarenhet av att hitta nya ägare, säger Ulrika Ek.

Publicerad: