”Jane Austen blev arsenikmördad”

Av: Anders Munck

Publicerad:
Uppdaterad:

Nya uppgifter om författarens död

Jane Austen (1873).
Jane Austen (1873).

Det är 200 år sedan författarinna Jane Austen lämnade jordelivet.

Sedan dess har det tvistats om orsaken till hennes död.

Nu lanseras en ny teori av deckarförfattarinnan Lindsay Ashford: Att Austen blev förgiftad av arsenikmedicin – kanske till och med mördad.

Med titlar som ”Förnuft och känsla” och ”Stolthet och fördom” har Jane Austen gjort stor succé – både i bokform och på film långt efter sin död.

Austen dog ung, bara 41 år gammal, i Winchester, England 1817.

Drabbad av Addisons sjukdom

Det är inte klarlagt varför författarinnan dog.

Den vanligast teorin är att hon drabbades av Addisons – en sjukdom som drabbar kroppens hormonsystem. Men deckarförfattarinnan Lindsay Ashford vill revidera den teorin. Hon tror att Austen dog av arsenikförgiftning. Jane Austen ska antingen fått i sig arsenik via mediciner eller rent av blivit mördad med hjälp av giftet, menar Ashford, som bland annat undersökt brev Austen skrev innan hon dog. Där beskriver Jane Austen hur hennes yttre ”skiftat mellan svart och vitt och alla felaktiga färger”. Att hyn skiftar färg är ett av många tecken på aresenikförgiftning, enligt Ashford.

– Mina efterforskningar visar att det är högst sannolikt att hon fick en medicin som innehöll arsenik. När man tittar på hennes symptom och jämför dem med symptomen för arsenikförgiftning finns en mycket stark korrelation, säger Lindsay Ashford till Guardian.

Mordmotiv inom familjen

Då Jane Austen levde var det vanligt att man försökte många bota sjukdomar, exempelvis syfilis, med arsenik.

Ashford vill inte heller utesluta att Austen blev mördad. Det fanns många med motiv, menar deckarförfattaren. På 1800-talet var arsenik ett vanligt mordvapen.

– Det fanns mycket inom hennes familj som pågick och som inte har avslöjats. Där kan finnas ett motiv till mord, säger Lindsay Ashford.

Publicerad: