Mejla

Simon Bank

Publicerad:
Uppdaterad:

Välkomna till showen

Publicerad:
Uppdaterad:

Marta dansar och leker igen – men Brasilien går absolut att stoppa

Dans, dans, dans! Rosana, Cristiane och Marta firar 1–0-målet mot Norge. ”Vi vill ta den titel som var så jättenära förra VM”, säger Marta som låg bakom alla tre mål.
Foto: Foto: ANDREAS BARDELL
Dans, dans, dans! Rosana, Cristiane och Marta firar 1–0-målet mot Norge. ”Vi vill ta den titel som var så jättenära förra VM”, säger Marta som låg bakom alla tre mål.

WOLFSBURG. Två tydliga besked för den som vill smygkika lite runt hörnet:

Jo, Marta dansar igen.

Men hon gör det på en av VM:s slakaste linor.

Morgonen efter att Sverige blivit klart för kvartsfinal åt vi tidig frukost och åkte upp på 34:e våningen för att träffa spelare och titta ut över Augsburg.

Själv tittade jag mest, det ska erkännas, på ett ånglok som tuffade förbi nedanför. Jag tror inte att jag sett ett sådant förut. Och jag är inte säker på att jag sett så många märkligare matcher än Brasilien–Norge heller.

Vi åkte bil norrut, till Volkswagen-väldets Wolfsburg. Vfl hade dragit till Flensburg för att spela träningsmatch mot Hamburg, på deras arena spelades det VM-fotboll. Norsk fotbolls största ögonblick är en match mot Brasilien, den där förtrollade 2–1-natten på Stade Vélodrôme i Marseille 1998, men i går kom de till start utan Flo, utan Rekdal, utan Drillo och utan någon större lust att spela fotboll över huvud taget.

Potentiell kvartsfinalmotståndare

Vi var ju här för att kika lite på hur det kan se ut för Sverige i en kvartsfinal, och om Sverige inte slår USA lär det bli Brasilien i Dresden nästa söndag. Om det här brasilianska laget, den här brasilianska generationen kan man säkert säga hundra saker.

99 av dem börjar med namnet ”Marta”. Det är som det ska.

Världens genom tiderna bästa fotbollsspelare var blek i premiären mot Australien, och hon hade en jobbig första kvart mot det här ultrakompakta 4-5-1-Norge också. Sedan fick hon en chans gratis av en hjälpsam domare, och då hade discot börjat.

Marta gick vänster och Norge gick vänster. Marta gick höger och Norge gick höger. Marta gick vänster igen, och Norge var uppe på läktaren och köpte våfflor med brunost och römme.

Norges byggde hela sin strategi på att försvara djupt och kompakt, för att sedan låta målvakten Ingrid Hjelmseth slå långt mot anfallare som inte fick ner bollen. Några piggare anfalls-idéer än att skicka upp Nora Holstad Berge på alla fasta situationer och hoppas att Trine Rønning skulle träffa henne med sin fina högerfot hade man inte.

I 20 minuter satt jag och undrade vad de var så rädda för. Sedan fick Marta ett friläge till skänks, och då fick vi se.

Norge var livrädda av det enkla skälet att de visste att de skulle behöva låna Thor Hushovds Cervélo-cykel för att hänga med en rättvänd Marta. Det var allt de kunde tänka på. Och eftersom lag som bara tänker på försvar väldigt sällan orkar så blottade de sig för alla Martas danser. Hon lekte med tre-fyra backar och rullade fram Rosana till 2–0, och halvannan minut senare samlade hon upp en andraboll och dribblade in 3–0 själv.

Marta styr Brasilien helt själv

Wolfsburg var inbäddat i grafitgrå himmel och tandläkarregn, själv hade jag ont i kroppen efter 60 mil i bil – men ändå satt en hel publik och bara längtade efter att få se mer av Marta. Mer dans, mer lek, mer av den där farten med boll som hon är helt ensam om i den här sporten. Hon styr det här laget helt själv, hennes rörelser är lagets rörelser, hon gör utfall och skriker och gestikulerar hela tiden.

Och så här funkar det ju:

Sitt på läktaren som neutral – och du kommer att vilja att hon har bollen hela tiden.

Stå där som motståndare – och du kommer att önska dig att hon har den så sällan det bara går.

Norges misstag, det som Sverige absolut inte får göra om i ett eventuellt kvartsfinalmöte, var att inte våga testa Brasiliens försvar. Jag lovar, den defensiva strukturen i det här laget är en av VM:s allra mest ömtåliga, och Norges enda försök att skaka den var med långbollar som aldrig nådde fram.

Långsam försvarschef

Brasilien spelar markeringsförsvar och något som i realiteten ser ut som en 2-3-2-3-uppställning. Försvarschefen Daiane tar alltid djup, gärna tidigt och alltid långt, utan att vara särskilt snabb. Ett lag som kan anfalla från mittfältet och framåt kan hitta Copacabana-stora ytor att skicka löpbollar på.

Vill man stoppa Marta ska man se till att Brasilien har annat att tänka på.

Ett Brasilien som får koncentrera sig på att anfalla, som i andra halvlek i går, kommer att blåsa bort Sverige ur VM också. Möter de ett lag som spelar lojal, smart defensiv och som dessutom kan utnyttja att deras backlinje varken är en linje eller full av backar så kommer de att få stora problem.

Marta går inte att stoppa.

Brasilien, däremot, är inget att vara särskilt rädd för.

Av: Simon Bank

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN