Pirater på plankan

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Inför rättegången mot Napster 2000 skrev Harvardprofessorn i juridik Lawrence Lessig en vädjande essä till domstolen. Han varnade dem för riskerna med att juridiskt hämma nya tekniska innovationer. En fällande dom mot fildelningssajten Napster kunde rentav kväva morgondagens industrier i sin linda och indirekt hota USA:s framtida välfärd.

Det är intressant att ha i åtanke när domen i morgon faller i Sveriges mest välbevakade upphovsrättsfall någonsin, den mot männen bakom fildelningssajten The Pirate Bay. Även piratsympatisörerna i bloggosfären lutar åt att de förlorar. Den tekniska bevisningen är visserligen svag, men uppsåtet är starkt. Och den som hoppas att domen är början på en försoning eller lösning på piratdilemmat lär bli besviken.

Vad är det då som avgörs i morgon? På ett ytligt plan är det en teknisk fråga – vilket ansvar har skaparna av en digital tjänst för hur den används? Den verkliga betydelsen är dock symbolisk – berättelsen om en ung gratisgeneration ställd mot en gammal upphovsrättsindustri. En konflikt som naturligtvis är grovt förenklad. Piraterna företräder lika lite alla fildelare som upphovsrättsrättsindustrin alla upphovsmän. Men ett fällande utslag kommer att förstärka konflikten, inte mildra den.

Med en The Pirate Bay-dom och en färsk Ipred-lag under armen får upphovsrättsorganisationerna ett starkt mandat för ta upp jakten på enskilda fildelare. Pr-mässigt är det dock svårt att inte se piraterna som vinnare vad än utslaget blir. Frias de skulle det vara en sensation, förlorar de får de martyrstatus i piratleden. Domen kommer dessvärre inte ge svar på den betydelsefulla frågan om hur upphovsrätten ska anpassas till en ny verklighet.

The Pirate Bay är inte ”morgondagens industri”, men den ligger närmre lösningen än problemet. Utan tjänster som the Pirate Bay hade förmodligen inte den nya generationens digitala tjänster som Spotify existerat. Morgondagens vinnare är de som inser att de inte tävlar om gratis utan om service.

Men vem lyssnar på sådant i morgon ifall de fälls? Några kommer att jubla, andra kommer säga som den äldre, upprörda motorjournalist jag träffade härom månaden:

– Först tar de Saab och sedan The Pirate Bay. Fan, ingenting ska vi få vara världsbäst på längre.

Anders Rydell

Publicerad: