Åklagaren utreder terrorism och kapning bakom MH370:s försvinnande

Av: Christoffer Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Serge Mackowiak.
Foto: AP
Serge Mackowiak.

Två av utredarnas huvudspår är terrorism och kapning som skäl till MH370:s försvinnande.

Det uppgav åklagaren Serge Mackowiak under en presskonferens på onsdagen.

– Vårt enda mål är att finna sanningen, säger Mackowiak.

Vrakdelen som hittades på den franska ön Réunion i Indiska oceanen tillhör MH370, bekräftade Malaysias premiärminister under en presskonferens på onsdagen.

I samband med det mötte den franske åklagaren Serge Mackowiak pressen i Paris. Åklagaren leder en fransk utredning som undersöker om det föreligger brott bakom planets försvinnande den 8 mars 2014.

– Utredarna riktar in sig på dråp, terrorism och flygplanskapning som möjliga orsaker till MH370:s krasch, säger Mackowiak på presskonferensen enligt brittiska Independent.

Fortsatta analyser

Till skillnad från Malaysias premiärminister Nabij Razak slog den franske åklagaren inte fast att vrakdelen tillhör MH370 – även om han medgav att det var högst sannolikt.

– Det mycket starka antagandet ska bekräftas genom vidare analys under torsdagen. Experterna arbetar så snabbt de kan för att ge så heltäckande och trovärdig information som möjligt, säger Mackowiak enligt nyhetsbyrån AP.

Den franska utredningen inleddes förra året eftersom fyra passagerare på MH370 var franska medborgare. Sedan planets försvinnande har många teorier florerat om vad som kan ha hänt.

Mycket tidigt antogs planet ha blivit kapat.

Piloten simulerade flygning

Cirka en vecka efter planets försvinnande kunde den malaysiske premiärministern bekräfta att någon stängt av planets kommunikationssystem. Misstankarna riktades tidigt mot piloten Zaharie Shah efter att utredare beslagtagit en flygsimulator i dennes hem. I maskinen ska Shah ha simulerat en flygning mot Indiska oceanen.

Enligt en hemlig rapport från amerikanska underrättelsetjänster, som läckte i slutet av juli, är det mest sannolika scenariot att någon medvetet styrt planet ur sin rutt.

Utredarna utesluter inte att någon annan än piloten tagit sig in i cockpit för att försöka ta kontroll över planet.

Publicerad:

LÄS VIDARE