Tesla säljer mer än Porsche i Sverige

avFredrik Wallin

Foto: Foto : Stefan Mattsson, Noah Berger, Axel Heimken
Teslas Elon Musk och Porsches Michael Macht

El har blivit det nya coola.

I juni blev det en rekordmånad för Tesla när man sålde 142 exemplar av modellen Tesla S – men det är en bit upp till tillverkarna i toppen.

– Men det är nog inte sista gången som vi växer, säger Tibor Blomhäll, Tesla club sweden, till Aftonbladet Bil.

Foto: Foto: Teslaclubsweden
Tibor Blomhäll

I Sverige letar sig renodlade elbilar uppåt i försäljningsstatistiken. Det har sålts rekordmånga Tesla S under juni månad – hela 142 exemplar. Elbilstillverkaren har därmed gått om andra lyxiga sportbilar då man under samma period har sålt mer än både Lexus och Porsche.

– Vi hade en jättebra månad i juni. Det är jättekul då vi bara har en modell, ändå överträffar vi gamlingen i sportbilsbranschen, säger Tibor Blomhäll från Tesla club sweden.

Porsche känner sig hotade

Tesla sålde fler av sin enda bilmodell än vad hela Porsche sålde av alla sina modeller sammanlagt.

Tibor berättar att det var extra skönt att klå Porsche så han känner några som äger sportbilar från märket.

– De säger: ”Jaja en månad har ni lyckats”. Då brukar jag visa kurvan över försäljningsstatistiken, det blir mer och mer för varje månad som går. Men det är nog inte sista gången som vi växer. Därför känner sig nog Porsche lite hotade, säger Tibor.

Tesla siktar högt men det är en bit upp till de riktigt stora i toppen. Volkswagen sålde 4113 bilar under juni månad, medan Volvo sålde 6596 bilar under period. Men då ska man komma ihåg att en Tesla kostar ansenligt mycket mer än en V70, rapporterar Bilsweden.

”Strömmar in nya medlemmar”

I skrivandets stund finns det 715 stycken Tesla Model S i Sverige, och försäljningen ökar bara mer och mer.

Hur märker ni av rekordförsäljningen i Tesla club sweden?

– Det strömmar ständigt in nya medlemmar, alla är intresserade av Tesla. Det är faktiskt människor som stopppar mig på gatan och när jag parkerar. Folk kommer ofta fram och frågar vad är det här för slags bil, berättar Tibor.

I Norge säljs det betydligt fler elbilar än vad det gör i Sverige. Bertil Moldén, vd på Bilsweden, menar att den Svenska regeringen borde höja ambitionen när det kommer till elbilar.

– Absolut. Sverige borde höja ambitionen. Kopiera bara Norges regler, så är allt klart. Sverige ska gå före och visa att det är en viktig fråga säger Miljöpartiet, men det visar man inte i sin handling, säger Bertil till Aftonbladet Bil.

”Porschen är mer guldkantad”

Bertil menar att Porsche har en helt egen unika aura och att det blir svårt att jämföra de två olika biltyperna. Han tror inte heller att Porsche är speciellt oroliga över försäljningssiffrorna.

– Porschen är mer guldkantad. Själv är jag inne på min fjärde Porsche. Köper du en blir du förälskad. Det går inte att byta ut den mot en Tesla, utan då köper du en Tesla också, säger Bertil.

Köptes 322 elbilar i juni

Totalt levererades det 322 elbilar i juni enligt statistiken från Bilsweden. Siffrorna visar även att elbilarna stod för 1 procent av alla nyregistrerade bilar i Sverige. Dessutom levererades det 442 laddhybrider under samma period. Men Tesla nöjer sig inte med den nuvarnade framgången utan man siktar betydligt högre än så menar Tibor.

– Härnäst kommer Teslas suv Model X att snart komma till Sverige, närmare bestämt vid årsskiftet. Men det som alla nog ser fram emot är Modell 3. Det ska bli den egentliga explosionen. Den kommer nog att komma år 2018 till Sverige. Det är roligt att många överväger på riktigt att hoppa på tåget, avslutar Tibor.

Här är Aftonbladet Bils nya Facebook-sida, kika in för fler bilnyheter. Obs extern länk.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motor

Bilar