Känslostark mix av kärlek och sorg

Av: Jens Peterson

Publicerad:
Uppdaterad:
Lily James på väg mot Guernsey.
Foto: Foto: SF Studio
Lily James på väg mot Guernsey.

Guernseys litteratur- och potatisskalspajsällskap

Regi Mike Newell, med Lily James, Michiel Huisman, Jessica Brown Findley, Matthew Goode, Tom Courtenay, Penelope Wilton.

DRAMA En så skojig/gåtfull titel kommer förstås från en roman. Brittiska kanalön Guernsey ockuperades av Tyskland under andra världskriget, och filmen inleds med att några nattvandrare stoppas av tyska soldater. Deras räddning är att de påstår sig vara på hemväg från ett föreningsmöte.
Och i berusat tillstånd improviserar de fram namnet i filmens titel. Sedan måste de ordna litteraturkvällar på riktigt för att inte avslöjas av tyskarna.
Större delen av historien utspelas strax efter kriget. Lily James spelar Juliet, en populär författare som får höra talas om läsklubben på ön och beslutar sig för att besöka den. Hon blir kvar ett tag, vilket irriterar hennes fästman, en amerikansk militär i London.
Pajen på potatisskal är skapad av postkontorets chef (Tom Courtenay), och i sällskapet finns en charmig grisbonde och en äldre kvinna som inte vill prata om vad som hände under kriget. Så småningom får Juliet veta mer och mer. Hon blir nära vän med många på Guernsey, men inte alla.
Från en lättsam start blir det allvarligare när tragiska händelser avslöjas. Mixat med romantik.

En känslostark resa från regissören Mike Newell, som är skicklig på många genrer.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN