”Kommer simma i mänsklig avföring”

avAndreas Lillhannus

SPORTBLADET

Vattnet kritiseras i Rio: ”Stor hälsorisk"

1 av 2 | Foto: AP
Vattnet i Rio har länge kritiserats. Så här såg det ut förra året.

Vattnet i Rio har kritiserats.

Nu varnar hälsoexperter för stora risker.

– De kommer bokstavligt talat simma i mänsklig avföring, säger barnläkaren Daniel Becker.

Allt är inte frid och fröjd kring OS i Rio.
Utöver kaos i OS-byar, säkerhetsrisker och zikavirus så finns även stora frågetecken kring vattnet.

Seglarna har tidigare klagat över smuts och en stor oljefläck.

– Vi har aldrig sett något liknande. Det var överallt och gick inte att undvika det. Andra seglare säger att vår båt liknar en toalett, sa de finska seglarna Camilla Cedercreutz och Noora Ruskola.

”Simma i avföring”

Nu kommer ny kritik – från experthåll.

Den brasilianska regeringen, tillsammans med oberoende forskare, har gjort tester på vattnet och svaret blev... minst sagt negativt. Det innehåller mängder av ämnen som kan orsaka magsjukdomar.

– Atleterna kommer bokstavligt talat att simma i mänsklig avföring. De riskerar att bli sjuka av alla mikroorganismer, säger Daniel Becker, barnläkare på ett lokalt sjukhus, till New York Times.

”Flöt förbi en död gris”

En som kommer simma i vattnet är den svenska triathleten Lisa Nordén, som tog silver i London för fyra år sedan. Hon känner ingen större oro.

– Roddarna tävlar i sjön bakom Copacabana och inte vid själva stranden. Den hade jag aldrig valt att simma i. Men där vi tävlar, runt havet och stranden, ser det helt annorlunda ut. De har krav på sig när det gäller vattnet och såvitt jag vet så är mätningarna godkända, säger hon till Expressen.

Till tidningen berättar Nordén att hon själv tävlade i Rio förra året, och att ingen blev sjuk då. Hon har simmat på betydligt värre platser.

– Det värsta jag har varit med om var i Ungern. Vi tävlade i en översvämmad flod där det bland annat flöt förbi en död, uppsvälld gris. Det var rätt äckligt.

ARTIKELN HANDLAR OM