Busschauffören frikänns från dödsolycka

1 av 8

avEric Tagesson

KRIM

En 65-årig man dog, och en ung kvinna skadades svårt när bussen skenade i Lund i februari förra året.

Busschauffören åtalades, misstänkt för vållande till annans död och vållande till kroppskada.

I dag frikändes han helt av Lunds tingsrätt.

Det var en eftermiddag i februari förra året. En fjärrvärmeledning sprang läck i centrala Lund och sprutade ångande, kokhett vatten på förbipasserande. Kaos utbröt, och i detta kaos skenade en buss upp på trottoaren och körde på flera fotgängare och cyklister.

En 65-årig man som cyklade mejades ner, och släpades under bussen.

En 19-årig kvinna fick svåra skallskador och flera andra fick föras till sjukhus. Ytterligare personer fick lindriga skador.

"Kraftigt gaspådrag"

Enligt stämningsansökan hade chauffören "av oaktsamhet gett och vidmakthållit ett alltför kraftigt gaspådrag samt underlåtit att i tid anlägga tillräcklig broms".

Bussen ska ha kört i en hastighet av högst 45 kilometer i timmen.

Chauffören förnekade brott och sa att han tror att det handlade om ett tekniskt fel. Men att det skulle varit något problem med bussen har utredningen inte kunnat visa.

– Min klients inställning är att det varit något fel i programmeringen av bussen, det är en gasbuss, och ett sådant fel hade inte nödvändigtvis synts vid en undersökning, sa advokat Jan-Åke Fält i samband med åtalet.

Chockades svårt

Busschauffören chockades svårt av händelsen, och var vid åtalet, nästan femton månader efter olyckan, fortfarande sjukskriven.

I dag meddelade Lunds tingsrätt sin dom.

De friar busschauffören från alla brottsmisstankar.

Enligt rätten går det inte att utesluta att det varit något fel på bussen, och att den "rusat" trots att föraren inte tryckt på gaspedalen. Flera vittnen, som kallades av försvaret, har berättat om sådana incidenter med likadana bussar.

Inte straffbart

Trots det, skriver rätten, anses det bevisat att föraren inte bromsat, för om hade han gjort det hade bromskraften "vunnit" över gasen.

Men i den situation som han befann sig, "kaotisk och svårbemästrad", anser inte rätten att hans agerande att inte bromsa varit straffbart.

Två av rättens ledamöter anser att busschauffören skulle dömas.

ARTIKELN HANDLAR OM

Lund

Brott