Hasse Backe: ”Det blev en perfekt årsdebut”

Foto: BILDBYRÅN
Hasse Backe flyger under onsdagen till Sundsvall för att se sin häst Enterprise tävla på V86

avChristoffer Wickman

TRAV

Amerikanske unghäststjärnan Enterprise gör sin andra start på svensk mark.

Då flyger delägaren Hasse Backe till Sundsvall – för att jobba in seger och förstapriset på 70 000 kronor.

– Jag är mer optimistisk med honom den här gången, än vad jag var inför Sverigedebuten senast, säger han.

Tillsammans med Unibet-grundaren Anders Ström och sportjournalisten Lasse Granqvist äger fotbollsprofilen Hasse Backe fyraårige hingsten Enterprise.

I fjol deltog den då treårige Enterprise i Hambletonian i USA, världens största unghästlopp. Enterprise vann sitt försök till den stora finalen, och väl i huvudloppet slutade han trea – och hade med lite flyt under vägen till och med kunnat vinna loppet.

– Jag gråter blod fortfarande, jag tror vi hade vunnit om kusken kört invändigt på upploppet, sa Hasse Backe till Trav365 för ett par veckor sedan.

I början av april gjorde Enterprise, nu mer i träning hos Solvallas Stefan ”Tarzan” Melander, debut på svensk mark. Enterprise slutade fyra, då han kördes passivt av kusken Per Linderoth och gick i mål med krafter kvar.

I kväll är det dags för 1 Enterprise (V86-7) igen, då han blir favorit på V86-spelet.

”Det är vi alla helt inne på”

– Det blev, för hästens skull, kanske den bästa tänkbara Sverigedebuten senast, säger Hasse Backe och fortsätter:

– Det finns alltid en osäkerhet kring en häst som kommer från USA och bara sprungit över distansen 1 609 meter, hur de ska tackla medeldistans 2 140 meter som det var senast. Man har ju genom årens lopp sett exempel på hästar som kommer till Sverige från USA som räknar steg och börjar bromsa efter 1 609 meter. Men Enterprise räknade inte steg och det var positivt, och det blev en för honom väldigt, väldigt bra årsdebut.

Enterprise slutade fyra i loppet, och hade krafter kvar i mål.

– Det blev som alla såg en passiv styrning, och jag tycker det var okej, med facit i hand så var det årsdebut och vi var nöjda med hur det blev. Det är vi alla helt inne på, ägare, tränare och kusk, att det blev ett bra lopp för Enterprise. Hästen kom också in efter loppet med låg puls, vilket är väldigt positivt.

”Frågan är om Linderoth vågar ladda”

Enterprise hade inför Sverigedebuten i Karlstad senast inte startat sedan oktober i fjol, och bör rimligtvis gå framåt med loppet i kroppen.

– Nu är det ju försök till Norrlands Grand Prix, och utgångsläget blev bra.

Vad tror du om innerspåret för Enterprise?

– Han har ju öppnat väldigt snabbt i USA, men då från spår längre ut bakom startbilens vingar. Han hade innerspår i USA ett par gånger och vid något tillfälle galopperade han, och vid något tillfälle blev han över från start. Vid galoppen kom hästen för tidigt upp bakom startbilen, och därför blev det galopp, säger Hasse Backe och fortsätter:

– Frågan är hur mycket Per Linderoth vågar ladda med honom i kväll, och jag tror vi kommer se redan i värmningen hur laddad Enterprise är och om man kommer våga ladda med honom. Kan Linderoth trycka av honom från start tror jag ingen tar en längd på honom, men samtidigt är det ett litet fält så jag tror inte det är hela världen om han inte får ledningen heller.

”Det är några bra emot i kväll”

Han blir favorit på V86 i kväll, hur ser du på det?

– Han har ju bara gjort en start i Sverige och då går man på lite gamla meriter, man går på insatsen senast och på gamla meriter. Det är några tuffa hästar emot, bland annat Robert Berghs häst och Weekend Fun, Selmer I.H. är också bra. Det är tre-fyra bra hästar emot, men jag är mer positiv inför i kväll än vad jag var inför årsdebuten senast. Jag tyckte vi fick ett bra kvitto senast, då han inte räknade steg och fick köras på ett bra sätt, och också en viktig detalj, att han hade låg puls efter loppet.

Hasse Backe flyger under onsdagen upp till Sundsvall för att se sin stjärna tävla på plats, men det är ingen fingervisning på att Backe tror på seger, menar han.

– Nej, dels så är det rent intresse egentligen och att jag vill se honom tävla på plats så mycket som möjligt, men jag har mycket jobb framöver och vet inte hur mycket jag kommer komma loss så därför vill jag passa på när jag har tillfälle.

Blir det några justeringar i balans eller utrustning på Enterprise i kväll?

– Nej, han får tävla precis som senast, vi kör så ett tag till, säger Hasse Backe.

Här är de fem högsta V86-vinsterna 00:33
ARTIKELN HANDLAR OM

V86