Så ska Persson få oss att skaffa barn

Publicerad:
Uppdaterad:

Lösning: Fler bostäder, bra förebilder, höjd föräldra- försäkring och maxtaxa

Sveriges statsminister är oroad över svenskornas ovilja att föda barn.

- Jag har naturligtvis min del av ansvaret, säger Göran Persson.

Nu lockar han med höjda tak i föräldraförsäkringen.

Ingen baby boom Bilden är tagen för ett år sedan. Göran Persson står med lille Samuel i famnen och säger att barnafödandet är ett samhällsproblem. Nu har det gått ett år. Och inget tyder på att svenska kvinnor prioriterar barnafödandet.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Ingen baby boom Bilden är tagen för ett år sedan. Göran Persson står med lille Samuel i famnen och säger att barnafödandet är ett samhällsproblem. Nu har det gått ett år. Och inget tyder på att svenska kvinnor prioriterar barnafödandet.

November 2000. Södersjukhusets förlossningsklinik i Stockholm. Göran Persson står med Samuel, fem timmar, i famnen. Han säger att det låga barnafödandet är Sveriges största samhällsproblem.

Han lovar höjda barnbidrag, maxtaxa på dagis, en extra pappamånad.

September 2001. Ett år har snart gått och ingen babyboom är i sikte.

- Det föds fortfarande för få barn i Sverige. Jag tror att fler unga människor vill skaffa barn, men avstår för att de inte har ett jobb eller bostad. Det är oerhört dystert, säger Göran Persson.

Täcker inte förlusten

Den här gången lovar han höjda tak i sjukförsäkringen och därmed föräldraförsäkringen.

- Ta de tjejer och killar som är runt 33 år, har en bra utbildning, bra jobb och bra inkomst. Om de ska vara föräldralediga täcker inte försäkringen deras inkomstbortfall. Det ska vi se till att det gör. Jag lovar det inte nästa år, men året därpå skulle jag tro att det kommer.

Vad kommer taket att hamna på?

- I dag är gränsen 7,5 basbelopp och vi har diskuterat att gå upp till 10 basbelopp. Det finns en vits med att ta bort taket helt, men det törs jag inte lova.

Bostadsbrist en orsak

Vems ansvar är det att det föds så få barn?

- Vi är många som delar ansvaret. Bostadsbristen i Stockholm är en sådan sak man kan utkräva ansvar för. Jag har naturligtvis min del av ansvaret. Vi präglas av den tid vi lever i.

Familjesociologen Jan Trost säger att det finns inget samhället kan göra för att få kvinnor att föda fler barn, i stället borde man anpassa samhället till att vi föder få barn - vad tror du?

- Jag tror inte heller att jag kan kommendera fram barn, men vi vet att om vi bekämpar arbetslösheten föds troligen fler barn.

Finns det en moralisk plikt mot samhället att som medborgare skaffa barn?

- Nej, det resonemanget är farligt. Det finns ingen plikt att föda barn, däremot tror jag att vi vill skaffa barn. Vi som är föräldrar vet att det är fantastisk upplevelse, trots att det är stressigt, jäktigt och knepigt att jobba och ha barn. Jag tror att reaktionen att man vill vara tillsammans med barn, är den bästa garantin för att vi inte kommer att gå under.

Louise, 32, vill göra så mycket annat än att skaffa barn. Hur ser du på det?

- Jag har själv barn i 20-årsåldern och jag blir jättestressad när jag märker att de inte är så målinriktade vad gäller studier som min generation var. De tänker ta lite tid på sig och resa lite, ha lite extraknäck och bo på olika platser.

Filosofen Germund Hesslow säger att det är djupt onaturligt att inte vilja föda barn - hur tänker du om det?

- Jag vill vända på det: Jag tror det är naturligt att vilja ta ansvar för barn.

Christina Larsson

Publicerad: