Klart: Ericssons stall förlorade i rätten

avAnna Andersson

SPORTBLADET

F1-stallet Sauber fick avslag på sin överklagan.

Därmed har Giedo van der Garde en rätt till en förarplats – och Marcus Ericsson riskerar att förlora sin.

– Detta verkar eskalera för varje timme som går, säger Ericssons rådgivare Eje Elgh.

– Det är naturligtvis inte bra.

Foto: AP
Giedo van der Garde.

I går fastslog domstolen att F1-stallet Sauber har sparkat föraren Giedo van der Garde på felaktiga grunder, F1-stallet överklagade domen. I morse avslog domstolen i Melbourne, Australien, Saubers överklagan.

Enligt domstolsbeslutet ska holländaren Giedo van der Garde, som var testförare för stallet förra året, köra en av Saubers bilar i helgens F1-premiär i Melbourne och under resten av säsongen. Just nu har stallet två bilar och tre förare under kontrakt, Marcus Ericsson, Felipe Nasr och Giedo van der Garde.

Ingen oro

Trots det är Marcus Ericssons rådgivare Eje Elgh inte oroad:

– Detta är fortfarande inte på en nivå som berör vare sig Felipe Nasr eller Marcus. Sauber har anmält dem och nu är vi inte på den nivån där det står klart att någon av dem ska ersättas. Det är tre förare, varav en inte har någon superlicens, och två bilar. I min värld borde det vara den som inte har licensen som står vid sidan. Men jag låter det vara osagt.

van der Garde har inte den superlicens som FIA (internationella bilsportförbundet) kräver. Holländaren ansökte om sin licens och betalade avgiften den 11 mars, skriver auto, motor und Sport, men under normala omständigheter ansöker stallet om superlicensen och det tar upp till  två veckor innan den är beviljad. Ska van der Garde köra bilen under träningarna i natt måste det förfarandet nu ta mindre än ett dygn.

Hur mår Marcus?

– Redan i ett tidigt skede, när vi förstod vad som var på väg att hända, så kom vi överens om hur vi skulle bemöta detta. Vi kan inte påverka detta och ska inte påverkas av det utan koncentrera oss på att köra. Visar det sig att det är vårt problem så får vi ta tag i det då. Det finns en väg för oss att gå och det är att förbereda sig så bra som möjligt. Det har vi gjort.

Och om han står utanför, vad gör ni då?

– Vi har inte ens vidrört den tanken. Varken Marcus eller någon i hans omgivning har gjort något fel. Blir det ett sådant beslut är det att beklaga, då har vi inte så mycket att komma med. Men har man gjort ett bra jobb innan och engagerat sig så är man förhoppningsvis inte den som står där.

Ericsson anmäld

Sauber har anmält Marcus Ericsson och Felipe Nasr, vilket går emot domstolens beslut. I natt väntas ytterligare en domstolsförhandling, bara ett par timmar innan den första fria träningen. Giedo van der Gardes advokater vill tvinga Sauber att följa domstolsbeslutet, gör man inte det kan domstolen begära utmätning. Domaren har redan begärt in en lista över Saubers tillgångar i Australien - det betyder i det här fallet formel 1-bilarna och övrig utrustning.

– Tvisten är fortfarande mellan van der Garde och Sauber, den berör varken Marcus eller Felipe som är anmälda som teamets förare, säger Elgh.

–  Mycket kan naturligtvis hända än, träningarna avgörs först i morgon och jag vet inte hur långt holländarna är beredda att gå, men det blir självklart svårare ju närmare racehelgen de kommer, säger Elgh.

– Marcus är definitivt redo för att köra. Det finns inget som pekar på att han inte ska göra det och vi förbereder oss för att han ska göra det.

Det ryktas också om att van der Garde vill stämma Saubers stallchef Monisha Kaltenborn.

För snabba nyheter, tips och snackisar - följ Sportbladet motor på Facebook. Nyheter direkt i ditt flöde.

ARTIKELN HANDLAR OM