Här är vinnaren av Melodifestivalen 2015

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: MAGNUS SANDBERG
Kristin Amparo på repetitionerna i Östersund.

NÖJE

Game over.

Vad ska man annars säga?

Luttrade personer som tittar på repetitionen på skärmarna längre bak måste släppa allt och gå närmare scenen. Eller sätta sig och gapa lite.

Vad i ..?

Det är tredje veckan. Och det har varit tre veckor befriade från överraskningar och rysningar, framför allt musikaliskt. En stabil men händelsefattig transportsträcka med Sanna Nielsen och Filippa Bark som showens viktigaste motorer.

Sedan börjar Kristin Amparo, som tidigare mest är känd för sin medverkan på Albins singel ”Din soldat”, att sjunga.

Och det är game over. Tack för visat intresse. Över till André Pops och ”Vinterstudion”. God natt. Det är som om hela tävlingen får sig en kvalitativ tonarts­höjning på sju meter.

Loreen kommer inte igen. Den grejen händer bara en gång i Melodifestivalen. Men när det gäller ballader har inte ståpäls­promillen varit lika hög och akut sedan Sarah Dawn Finer åkte hiss – först upp, sedan ner – och sjöng ”Moving on” 2009.

Personalen kommer att få sätta ut varningsskyltar till publiken i Östersund i morgon, annars är risken stor att armhåren sticker ut ögonen eller ger små barn med pom-poms bulor i huvudet.

Det gemensamma med ”Moving on” och Amparos bidrag ”I see you” är att båda två har Fredrik Kempe som en av upphovsmännen. Men där Sarah Dawn Finer lekte vräkig Eurovision-diva med tre olika dipsåser och extra allt är Kristin Amparo mer avskalad. Rösten och låten växer bokstavligt talat fram ur mörkret.

Musiken går att härleda till Adele och Seinabo Sey. Amparo står med fötterna i samma högdramatiska blandning av pop och soul.

Många låtar i Melodifestivalen känns som ett kal­kylerat och noggrant planerat röstfiske. Men här verkar det som om alla inblandade bara har blivit förälskade i melodin och vill uttrycka så mycket som möjligt i tre minuter.

När ljusriggen vaknar till liv i numret …

Game over. Tack för visat intresse. Kan vi koncentrera oss på längdåkning och Charlotte Kalla i stället?

Och det spelar ingen roll att jag inte hört alla låtar ännu, hur det går i morgon kväll eller om Kristin Amparo fastnar hos tittarna eller inte.

Oavsett vilket – det här är vinnaren av Melodifestivalen 2015.

SCHLAGERCHOCK Lyssna på ”vinnaren” av Melodifestivalen 2015 - se videos

Publicerad: