Så klimatsmart är din semesterresa

Publicerad:
Uppdaterad:
På sajten klimatsmartsemester.se kan du se hur miljövänlig din resa är.
Foto: Johnér
På sajten klimatsmartsemester.se kan du se hur miljövänlig din resa är.

Klimathotet

Ingen har väl missat diskussionen om flygets påverkan på miljön? Eller att dieselbilar kan vara miljöbovar?
Nu kan du själv räkna ut hur klimatsmart din semesterresa är.

Vi svenskar flyger sju gånger mer än den genomsnittlige världsmedborgaren. Och sedan 2010 har våra flygresor utomlands ökat med över fyra procent per år, vilket resulterar i lika stora utsläpp av växthusgaser som allt bilkörande i Sverige, enligt en undersökning från Chalmers.

Forskare bakom sajten

Det är en trend som inte är hållbar i långa loppet. Nätverket Klimatsmart Semester som består av forskare, offentliga organisationer och turismaktörer, lanserar nu ett digitalt verktyg för att klimatberäkna semestern. På klimatsmartsemester.se finns en kalkylator som beräknar utsläppen från både transporten och boendet. Dessutom får man massor med tips på en mer hållbar semester.

– En av de största utmaningarna med det ökande resandet är klimatutsläppen från flyg. För att vi ska klara våra klimatmål behöver vi svenskar minska våra utsläpp med 80 procent inom några decennier. En drastisk förändring, men som inte behöver betyda att vi ska sluta resa. Istället vill vi informera om hur man kan färdas, bo och turista med låg klimatpåverkan, säger Fredrik Warberg, projektledare för klimatsmartsemester.se.

Öka medvetandet

Bakom satsningen står Västra Götalandsregionen, Klimat 2030, Göteborgs universitet, Chalmers, Göteborgs Stad, Turistrådet Västsverige, Göteborg & Co samt Mistra Urban Futures och Mistra Sustainable Consumption, som gemensamt vill öka medvetenheten om semesterresandets konsekvenser.

– Enligt forskningen finns en rad faktorer som bidrar till att vi reser allt mer – bland annat ett ökat behov av avkoppling och av att komma bort, god ekonomi i kombination med låga priser på flyg, ökad marknadsföring av flyg samt enkelheten i att boka flyg själv på nätet. Långresor och weekend-resor har dessutom blivit en norm och viktig för vårt identitetsbyggande, något som bland annat visar sig tydligt i sociala medier där semesterbilder tar allt större plats i våra flöden, säger Erik Lundberg på Centrum för turism vid Göteborgs Universitet. 

Flyget sämst

Av alla transportslag i Sverige står flyget för den största utsläppsökningen.

–  Den som vill resa mer miljömedvetet bör hålla sig på marken. Semester med tåg i Norden är i stort sett alltid ett bra tips och oftast också i Europa. Buss är ett annat bra alternativ liksom bil om du fyller bilen med passagerare och särskilt om bränslet inte är fossilt. Färjor orsakar dock höga utsläpp ­– allra högst utsläpp har snabbfärjor som faktiskt kan orsaka högre utsläpp än flyg, säger Jörgen Larsson på Chalmers som ansvarar för beräkningarna bakom semesterkalkylatorn.

Sex semestertips från klimatsmartsemester.se

  1. Bergen via Bergensbanen. Bergen kombinerar en storstads kulturutbud med vidunderligt vacker natur och resan dit på den spektakulära Bergensbanen är en upplevelse i sig. 

  2. Venedig med nattåg. Ta dig smidigt till en av Europas vackraste städer med ÖBB:s nattåg. Njut av arkitekturen, maten och kulturen i detta italienska paradis.

  3. Köpenhamn på cykel. Danmarks huvudstad är som gjord för att upptäckas på cykel. På Öresundståget mot Köpenhamn kan du dessutom ta med dig cykeln ombord.

  4. Midnattssol på Lofoten. Nattåget upp till Narvik gör resan mycket behaglig och väl på Lofoten är vyerna över fjällens möte med oceanen häpnadsväckande.

  5. Fyll bilen och semestra vid Polens riviera.Ta bilen till Trelleborg och därefter färjan till Świnoujście. Med bil kör du sedan till den uppskattade badorten Sopot.

  6. Båtluffa i Göteborgs södra skärgård. Cykla eller åk spårvagn från centrala Göteborg till Saltholmen där båtturer till hela södra skärgården erbjuds. Det finns även möjlighet att paddla kajak mellan öarna.

LÄS OCKSÅ

”Vår civilisation är redan död”

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA