Peter åker till Thailand och plockar skräp

avMiriam Bratt

Kumlabon Peter Cornstig, 35, reser varje år till Koh Lipe i södra Thailand.

Resorna bjuder på sol och bad – men också skräpplockning.

– Ingen kan göra allt, men alla kan göra något, säger Peter.

Sedan sex år tillbaka åker Peter Cornstig, 35, från Kumla varje vinter på en några veckor lång resa till Thailand. Men det är inte bara semester som lockar – han åker också dit för att plocka skräp, skriver Expressen.

– Mina Thaliandsresor är kanske inte likadana som alla andras. Många ligger nog bara och slappar i solen och njuter av tillvaron, säger han till Aftonbladet.

Att slappa i solen hinner Peter också med – sex dagar i veckan faktiskt. Men varje måndag som han är på plats i Koh Lipe i södra Thailand dedikerar han åt skräpplockning i samarbete med miljöorganisationen “Trash Hero”.

1 av 5 | Foto: Privat
Varje år åker Peter Cornstig, 35, till Koh Lipe i södra Thailand.

”Alla plockar och bidrar”

Peter och de andra engagerade ses en gång i veckan för att för att samla in alltifrån plastflaskor till trasiga kläder till annat skräp.

– Alla är med och plockar och bidrar, säger Peter.

Gänget samlas på förmiddagen varje måndag. De utgår från Koh Lipes stora sandstrand men rör sig till fler stränder via båt.

– Jag har blivit en med hela Trahs Hero-ligan. Man blir som en liten familj.

Reaktionerna i Sverige

I Sverige har Peter fått många förvånade rektioner när han berättar att han plockar skräp på semestern, men Peter svarar med att uppmuntra fler att göra samma sak.

– Inställningen hos svenskar är väl oftast att man inte ska jobba på sin semester. Men sedan är det också mycket folk som gillar det man gör och tycker att man är en riktig hjälte.

ARTIKELN HANDLAR OM

Semester

Thailand

Kumla