Mystisk hjärnskada i Kina förbryllar USA

avTT

Foto: Vincent Thian/AP/TT
En kinesisk polisman på vakt vid entrén till USA:s ambassad i Peking. Arkivbild.

USA:s utrikesdepartement varnar sin personal i Kina för onormala ljud sedan en konsulatanställd drabbats av en hjärnskada.

Enligt utrikesminister Mike Pompeo har händelsen stora likheter med de mystiska hälsoproblem som drabbat amerikanska diplomater på Kuba.

Den amerikanska medborgaren, som arbetade för USA:s konsulat i Kanton, har sagt sig ha upplevt en rad fysiska symptom från slutet av 2017 till i april i år, uppger USA:s ambassad i Peking. Personen har berättat om "subtila och vaga, men abnorma, förnimmelser av ljud och tryck".

Efter att ha undersökts i USA har det konstaterats att personen drabbats av en mildare traumatisk hjärnskada.

– De medicinska symptomen är väldigt liknande, och överstämmer helt med, de medicinska symptom som amerikaner som arbetade i Kuba drabbades av, säger Mike Pompeo i ett tal inför den amerikanska kongressen.

"Arbetar tillsammans"

En grupp medicinska experter är nu på väg från USA till Kanton.

Såväl amerikanska som kinesiska myndigheter utreder vad som kan ha hänt, enligt USA:s ambassad.

Efter ett möte med sin kinesiska kollega Wang Yi i Washington på onsdagen säger Pompeo att omständigheterna kring händelsen fortfarande utreds och han tackar för att Kina hjälpt till i det arbetet.

– Vi arbetar tillsammans för att lösa det här, säger Pompeo.

Amerikaner varnas

Händelsen har även fått USA att gå ut med en varning till amerikanska medborgare i Kina.

"Om du, när du befinner dig i Kina, upplever någon sorts ovanligt skarpt hörsel- eller sinnesrelaterat fenomen följt av ovanliga ljud eller genomträngande oväsen, försök inte att lokalisera dess källa. Flytta dig i stället till en plats där ljuden inte är närvarande", heter det i varningen.

I fjol uppgav USA att 24 av landets diplomater och deras familjemedlemmar i Kuba drabbats av symptom som liknar de som kan uppstå av hjärnskador. Även tio kanadensiska diplomater på ön har drabbats av liknande åkommor.

– Vi kan inte i nuläget koppla samma detta (i Kina) med vad som hände i Havanna men vi utreder alla möjligheter, säger en källa vid USA:s ambassad i Peking.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA