Kopia på Love Antells låt i Tre:s reklam – utan hans godkännande

Upphovsman i USA har kopierat låten – och tjänat hundratusentals kronor

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Plötsligt fick Love Antell höra en kopia på sin låt i en reklamfilm för Tre.

Men han har inte gett sitt godkännande – än mindre fått de 130 000 kronor som ska ha betalats ut för användandet av låten.

– Det är ett starkt intrång i min integritet som artist, säger Love Antell.

I förra veckan hörde flera av Love Antells vänner av sig till honom och påpekade att hans låt ”Underhåll oss” är med i mobiloperatören Tre:s reklamfilm.

Detta gjorde den svenska artisten förvånad. Varken han eller Pär Wiksten, som han skrivit låten ihop med, hade godkänt det.

– Det är sådan här grej som man som upphovsmakare reagerar på. Som politisk artist har jag tankar om det jag skriver. Att det sen används på helt annat sätt i helt annat sammanhang än vad jag någonsin skulle vara beredd på är ett starkt intrång i min integritet som artist, säger han.

1 av 2 | Foto: Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Love Antell.

”Det är för likt”

Han berättar att det inte är hans låt i sig. Snarare är det mer eller mindre en exakt kopia som någon annan har gjort.

– Placeringen är förskjuten i baktempo i stället för på-tempo. Men det är exakt samma melodi, samma hook, samma tonart och precis samma instrument som jag använder. Det är för likt för att han ska kunna ha drömt samma låt.

Love Antell tycker att hela händelsen känns olustig, även om han har blandade känslor. Dels känner han sig exalterad då han tycker att låten är bra och detta är ett slags bevis på det. Dels är han förbannad över att någon snott den och att den används i ett reklamsammanhang.

– Det är som att jag skulle ha tryckt upp en t-shirt med Tre-loggan som jag morphat ihop till ett hakkors och skrivit att Tre sponsrar barnarbetare som gräver coltan i Kongo-Kinshasa. Det hade de tyckt varit förtal och såklart stämt mig för varumärkesintrång. Men det är säkert svårt att göra det åt andra hållet.

Upphovsman fick arvode på 130 000

Pär Wiksten, som varit med och skrivit låten, har lämnat över ärendet till sitt förlag Warner Chappell.

– Mitt förlag är i kontakt med dem som ligger bakom reklamen. Det där kommer väl lösa sig på något sätt. De får väl ta bort den eller något, säger Pär Wiksten.

Enligt Love Antell har Warner Chappell fått reda på att låten producerats av en upphovsman i Los Angeles.

– Det ska vara någon påstådd holländare som bor i Los Angeles som fått ett arvode på 130 000 för den här låten. Det är väl en rättsprocess på gång kanske, säger Love Antell.

Kommer ni att gå vidare juridiskt?

– Jag vet faktiskt inte. Jag har själv inget förlag. Men jag har några som jag jobbar med som säkert vill hjälpa mig. Men jag kan tänka mig att det blir en kamp som liknar David mot Goliat. Och i verkligheten vinner alltid Goliat.

Tre svarar: ”Inget vi vill ta i media”

Kamran Alemdar, kommunikationschef på Tre, bekräftar att Warner Chappell tagit kontakt med reklambyrån som producerat reklamfilmen.

– Det förs en dialog mellan berörda parter för tillfället. Det som sägs i den dialogen är inget som vi vill ta i media.

Kan du bekräfta att det är så att en exakt kopia på Antells låt som används i reklamen?

– De har tagit kontakt med oss just på grund av att de tycker att den här Love-låten är lik den här sången som är med i reklamfilmen. Den är framtagen av en amerikansk upphovsman.

– Vi vill inte uttala oss om hur vida det är en exakt kopia eller inte. Det är inte upp till oss att avgöra det. Det förs som sagt en dialog om det och vi kommer givetvis att följa den noggrant, säger Kamran Alemdar.

Reklambyrån beklagar

Håkan Karlsvärd är VD på den berörda reklambyrån Ingo Stockholm och säger att de har en dialog med Warner Chappell om det inträffade.

– Musikslingan är nyskriven av en holländsk musiker bosatt i Los Angeles. Det är naturligtvis beklagligt att den här situationen har uppstått, säger han.

Nöjesbladet har sökt Warner Chappell.

Jämför själv: Tre:s reklamfilm och Love Antells låt (obs externa länkar)

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN