Han får chansen hos Red Bull

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Talangen blir Vettels nye stallkamrat

Daniel Ricciardo
Daniel Ricciardo

Här är talangen som får chansen hos Red Bull.

Daniel Ricciardo blir Sebastian Vettels nya stallkompis - inte Kimi Räikkönen.

– Han är den yngste föraren med mest potential, säger Helmut Marko.

Sedan det stod klart att Mark Webber lämnar Red Bull efter säsongen har det spekulerats i vem som blir den trefaldige världsmästaren Sebastian Vettels nya stallkollega. Det har länge pratats om att den tidigare världsmästaren Kimi Räikkönen är ett alternativ, men istället valde Red Bull den egna junioren Daniel Ricciardo som kör för Toro Rosso.

– Vi satsar på kontinuitet, detta är ett väldigt långt kontrakt på minst tre år, säger Helmut Mako, motorsportkonsulent och ansvarig för förarutvecklingen hos Red Bull till Servus TV.

– Han är yngst av de förare som har varit aktuella, han har en stor potential och summerar vi ihop allt det var der ett logiskt och också ett smart val av oss.

”Precis det jag ville höra”

Daniel Ricciardo är, precis som Mark Webber, från Australien. Han föddes i Perth 1989 och gjorde sitt första F1-test för Red Bull 20 år senare Då imponerade han. Säsongen 2010 och 2011 var han tredjeförare hos Red Bull och 2011 hoppade han in hos HRT efter halva säsongen. Han kör nu sin andra säsong för Red Bulls juniorteam Toro Rosso och ligger på 14:e plats i VM med 12 poäng.

– Detta är precis de nyheterna som jag ville höra.  Jag känner mig enormt lycklig just nu, men samtidigt så kommer jag inte att inbilla mig någonting. Nästa år tar jag ett nytt steg, det är en ny utmaning i min karriär och jag ser fram emot det, säger Daniel Ricciardo.

– Jag kommer inte att ge mig själv en massa extra inlärningstid utan jag hoppas att jag är i form redan till det första loppet. Det kommer självklart inte av sig själv, men jag ska försöka att driva på den processen så mycket som jag kan. Jag mäter mig med de bästa förarna i världen och har möjlighet att visa vad jag kan och när jag klarar det så kommer framgångarna.

”Behöver lite tid”

Inte heller Red Bull ger honom någon lugn och skön startsträcka. Han behöver prestera och det redan i inledningen av nästa säsong.

– Man behöver lite tid innan man hittar rätt tillsammans med stallet och ingenjörerna, till man hittat rätt känsla när det gäller inställningar och sådant. Som jag ser det så har han max tre till fem lopp på sig, sedan måste allt sitta, säger Helmut Marko.

– Han måste ta de poäng som gör att vi i alla fall kan vinna konstruktörsmästerskapet.

Red Bull har vunnit VM, både konstruktörsmästerskapet och förarmästerskapet, tillsammans med Sebastian Vettel och Mark Webber de senaste tre åren. I år leder stallet båda mästerskapen inför helgens VM-lopp, säsongens 12:e av 19, på Monza i Italien.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN