ÅSIKT

Ulf Stark prisad postumt

Claes Wahlin om Nordiska rådets pristagare

avClaes Wahlin

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Dan Hansson / SvD / TT / TT NYHETSBYR≈N
Ulf Stark (1944–2017).

I går kväll skedde utdelningen i Helsingfors av Nordiska Rådets pristagare för 2017. Värdlandet kunde där skatta sig lyckliga, ­eftersom fyra av de fem priserna gick till just Finland, i alla fall om man inräknar en finlandssvensk. Just den sistnämnde fick dela ­priset för årets barn- och ­ungdomsbok, nämligen med den ende svenska mottagaren Ulf Stark som tillsammans med den finlandssvenska illustratören ­Linda Bondestam belönades för barnboken Djur som ingen sett utom vi. För Starks vidkommande kom priset postumt.

Sedan var det med ett undantag finskt för hela slanten. Film­priset till regissör Selma ­Vilhunen för Den lilla sparven, miljöpriset till finska RePack, som tillverkar förpackningar av åter­brukat material för e-handel, och musikpriset till dirigenten ­Susanna Mälkki. Endast litteraturpriset hamnade i ett annat land, Danmark, och hos Kirsten ­Thorup, som mottog priset för sin roman Erindring om ­kærligheden (Minnen om kär­leken), en roman som ännu inte är översatt till svenska.


Således blev den finska ­romanen Oneiron av Laura Lindstedt utan pris; den ansågs annars som en favorit (och finns översatt till svenska). Inte heller Ann ­Jäderlund eller Birgitta Lillpers, båda nominerade för sina diktsamlingar Djupa, kärlek, ingen respektive Anteckningar om hö hamnade bland pris­vinnarna, lika lite som ­klarinettisten och dirigenten Martin Fröst.

Prissumman är betydande. Var och en erhåller 350 000 danska kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM