Wennerholm: Satt och förundrades över Finlands nye kelgris

Foto: Lasse Allard
HOCKEY

HELSINGFORS. Det startade som Karjala Cup, men slutade som Eeli Tolvanen Show.

Jag satt bara och förundrades över Finlands nya kelgris.

Artonåringen som sänkte Sverige och som sedan avgjorde mot Kanada i turneringens sista match.

Han har skapat ny hockeyfeber i Helsingfors.

Det är kanske inte samma hysteri som när Patrik Laine härjade för två säsonger sedan, men inte långt därifrån. Och säsongen har precis börjat.

Eeli Tolvanen har gjort dundersuccé i finländska KHL-laget Jokerit den här säsongen, där han gjort fjorton mål och totalt 25 poäng på 27 spelade matcher.

Han toppar lagets interna poängliga och är ett av de stora skälen till att Jokerit överraskande är tvåa i hela KHL bakom suveräna och stjärnspäckade SKA St Petersburg.

Jag följde ju Patrik Laine-hypen för snart två år sedan, då anfallsstjärnan först spelade hem ett JVM-guld till Finland som 17-åring och sedan utsågs till VM:s MVP och bästa forward, när han tog hem ett finländskt VM-silver i Moskva i maj.

Nu är det dags för en ny finländsk ungdomssuccé.

Eeli Tolvanen sänkte Sverige med ett mål och en assist på lördagen i sin andra landskamp för Finland.

”Förnedrade Rasmus Dahlin”

Några av de finländska tidningarna hävdade att han förnedrade Sveriges supertalang Rasmus Dahlin, då han snodde pucken av den svenske 17-åringen innan passningen fram till Finlands 2-0.

Jag vill inte gå så långt, men jag är beredd att utnämna Eeli Tolvanen till turneringens bästa spelare.

En riktig sensation i sin debut i a-landslaget.

Nu avslutade han på bästa möjliga sätt med att skjuta Finland till segern i Karjala Cup, då han snärtade in 4-3 i power play 12.36 in i sista perioden.

Då hade han ändå haft marginalerna mot sig två gånger tidigare i matchen. Han träffade ribban i första perioden och utsidan av stolpen i den andra.

Nej, det här var en show jag inte kommer att glömma av en spelare jag inte följt på nära håll tidigare.

Och skottet har han gemensamt med Patrik Laine.

Men Tolvanens specialare är ett lika knallhårt som väl maskerat handledskott, som kan komma i alla lägen och mitt i skäret.

En spetskompetens i världsklass, som bidrog till att han draftades av Nashville som nummer 30 i första rundan i sommarens NHL-draft.

Eeli Tolvanen har spelat sina två senaste säsonger i amerikanska juniorlaget Sioux City Musketeers och han ville stanna i USA och spela för Boston College. Men skolans antagningskommitté tyckte inte att meriterna från high school räckte och gav tummen ner. Collegelagets fans var chockade över att bli av med nya stjärnan, men inga protester hjälpte.

Det gjorde att Tolvanen skrev på ett sent ettårskontrakt med Jokerit.

Resten är ny, finländsk hockeyhistoria.

Blir en av JVM:s största stjärnor

Nu åker han till JVM som en av turneringens största stjärnor och känns lika given i Finlands OS-trupp.

Ja, Tolvanen var inte ensam artonårig som visade upp sig i det här finländska laget.

Backen Miro Heiskanen värderades ännu högre i NHL-draften i somras, då Dallas valde honom som nummer tre i första rundan.

Han gjorde också a-lagsdebut i den här hemmaturneringen och skickade in 3-2 till Finland mot Kanada. Tyvärr spelade han 1-1 med sig själv, då han sjabblade med pucken i egen zon några minuter senare och släppte fram Christian Thomas till ett friläge och 3-3.

Men återväxten i Finland känns stark inför OS och en comeback för Lejonen efter fjolårets fiaskofyllda säsong.

▪▪▪

Finland vann alltså Karjala Cup före Ryssland, som avslutade starkt med 6–2 mot Schweiz och 5–2 mot tjeckerna i söndagens tidiga match.

Sverige?

Tre på samma poäng - sex - som ryssarna. Det är svårt att kalla det fiasko, även om avslutningen mot Finland kändes orkeslös.

ARTIKELN HANDLAR OM