Efter kraschen – de svarta lådorna har hittats

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Vrakdelar och kroppsdelar har hittats i havet efter planet som kraschade igår strax efter att det lyft från Jakarta.

Myndigheterna har hittat planets svarta lådor. Det är fortfarande oklart vad som orsakade planets plötsliga störtdykning.

62 personer fanns ombord.

Sökarbetet har varit intensivt i havsområdet efter Boeing 737-500–planet som kraschade igår, strax efter att det lyft från Jakarta.

Tidigt på söndagsmorgonen meddelade Indonesiens försvar att dykare har observerat delar av vraket efter det saknade planet: 23 meter under havsytan i Javahavet.

– Vi får rapporter från dyklaget om att vattnet är klart med god sikt, vilket innebär att man har kunnat upptäcka delar av flygplanet. Vi är säkra på att detta är platsen där planet har kraschat, säger befälhavaren för flygvapnet, Hadi Tjahjanto, i ett uttalande.

Han sa att föremålen inkluderade trasiga delar av flygkroppen med flygplansregistreringsdelar.

Man har även hittat vad som kan vara kvarlevor efter passagerare, uppger myndigheterna.

De funna kvarlevorna ska ha tagits till ett polissjukhus för att identifierats, enligt Reuters. Lokal polis har bett släktingar till de saknade personerna om information som kan hjälpa till i arbetet, exempelvis dna–prover.

– Vi har, tillsammans med flera andra aktörer, troligen hittat platsen där olyckan inträffade. Vid detta tillfälle vill vi uttrycka vår stora sorg över denna tragedi, sade transportminister Budi Karaya Sumadi vid en presskonferens tidigt på söndag morgon lokal tid.

Indonesiska flottan och polis tar omhand föremål som tros vara från det försvunna flygplanet.
Foto: Tatan Syuflana / TT NYHETSBYRÅN
Indonesiska flottan och polis tar omhand föremål som tros vara från det försvunna flygplanet.
Foto: Achmad Ibrahim / TT NYHETSBYRÅN
Vad som tros vara en del av det Boeing 737–500 som bärgas av en dykare i Java havet utanför Jakarta i Indonesien.
Foto: Tatan Syuflana / TT NYHETSBYRÅN
Haveriutredare går igenom fynd som hittats i vattnet utanför Jakarta i Indonesien där det försvunna passagerarplanet tros ha kraschat.

Två svarta lådor har hittats

Indonesiska myndigheter har lokaliserat de svarta lådorna från planet som kraschade i havet strax efter att det lyfte från Jakarta.

Landets transportsäkerhetschef, Soerjanto Tjahjono, bekräftade att platsen för flygets två svarta lådor har identifierats. 

– Förhoppningsvis kan vi hämta dem snart, sa militärchefen Hadi Tjahjanto.

Boeingplanet skulle flyga från Jakarta till Pontianak på Borneo. Men bara fyra minuter efter avgång försvann det från radarn. Enligt Flightradar24 föll planet cirka 3 000 meter på mindre än en minut.

Det fanns inga direkta spår om vad som orsakade planets plötsliga fall. De flesta flygolyckor orsakas av en flera faktorer som kan ta månader att fastställa, enligt säkerhetsexperter.

En taleskvinna för transportministeriet sa att flygledningen hade frågat piloten varför planet var på väg nordväst istället för på sin förväntade flygväg, bara sekunder innan det försvann.

Piloterna hade årtionden av erfarenhet mellan sig, och kaptenen ska vara en före detta pilot inom flygvapnet.

– Vi är i kontakt med Sriwijaya Air och står redo att stödja dem under denna svåra tid, säger Boeing i ett uttalande. Våra tankar riktas till besättningen, passagerarna och deras familjer.

Planet hade 50 passagerare, varav sju barn och tre spädbarn, och 12 i besättningen. 

President Joko Widodo talade vid palatset i Bogor och uttryckte "djupa kondoleanser" över katastrofen och uppmanade allmänheten att be för att de försvunna människorna kunde hittas.

Planet var nästan 27 år gammalt, av en äldre modell än Boeings olycksdrabbade 737 Max. I oktober 2018 kraschade ett 737 max  8- plan i havet utanför Jakarta, även det strax efter avgång. 189 personer dog.

Foto: Helmansyah / TT NYHETSBYRÅN
Anhöriga till passagerare på det försvunna planet Sriwijaya Air SJY-182 anländer till Soepadio International Airport.
Foto: Skärmdump från Flightradar24
Planet försvann från radarn strax efter att det lyfte och ska ha tappat 3000 meter i höjd på mindre än en minut.
Publicerad:

LÄS VIDARE