Brodern berättar om Deniz, 31, försvinnande: ”Overkligt”

Av: Linus Lindgren

Publicerad:
Uppdaterad:

HISTORIA

Den försvunne officeren Deniz Arda, 31, har fortfarande inte hittats.

Nu berättar hans bror, Imren Arda, om försvinnandet och den stora sökinsatsen.

– Det känns overkligt och surrealistiskt på ett väldigt negativt sätt, säger Deniz bror Imren Arda.

Deniz Arda, 31, anmäldes försvunnen förra onsdagen när han inte dök upp på en militärövning i norra Sverige och strax därefter påbörjades en stor sökinsats i främst södra Stockholms skogsområden.

Det senaste spåret som har säkrats efter honom var att han kollade på ett Youtubeklipp fredagen den 13 november klockan 11.17. Men sedan dess har inga livstecken kommit från Deniz.

Deniz Arda är specialistofficer och fanjunkare till graden. Han har en chefstjänst inom Försvarsmakten och har tidigare beskrivits som en mycket uppskattad kollega av den nära vännen och militären Henrik Ehrenfeldt.

Att han var så uppskattad har lett till att upp emot 400 militärer från hela landet, helt frivilligt, har valt att delta i sökinsatsen efter honom.

Deniz bror om insatsen

Deniz äldre bror, Imren Arda, säger att det är rörande att så pass många har engagerat sig i hans brors försvinnande.

– Om man tar 1 000 slumpmässigt utvalda personer i samhället hade kanske bara ett fåtal fått en så här stor sökinsats. På ett personligt plan är jag väldigt glad och tacksam för all hjälp vi kan få, säger han.

Deniz Arda.
Foto: Missing People.
Deniz Arda.

Imren har själv varit i sin brors lägenhet efter försvinnandet och han tror att Deniz lämnade sin bostad för att ge sig ut på en löptur.

– Deniz är en väldigt ordningsam och pedantisk. Allt ligger på sin plats. Han klär sig ofta i nedtonade färger men han hade ett par löparskor som är väldigt klart blåa och röda, så de sticker ut. När jag var i hans lägenhet såg jag att bland annat skorna saknades, säger han.

Mobilen låg kvar i lägenheten

I Deniz lägenhet fanns också Deniz privata mobiltelefon, jobbtelefon och plånbok. Det stärker Imrens misstanke om att hans bror skulle ut på en löptur.

– Senast jag träffade honom hade han en ny pulsklocka som han uttryckte mycket glädje över. Den hade en funktion så att han kunde spela musik i sina Bluetooth-hörlurar och behövde då inte konka runt på sin telefon, säger Imren Arda.

Men trots den massiva insatsen har spåren efter Deniz varit få. Ett av fynden gjordes tidigare i veckan i Botkyrka när ett är ett reflexband, som är av samma typ som Försvarsmakten använder sig av, hittades.

Foto: Privat
Deniz Ardas bror Imren.

”Overkligt”

Imren säger att den första chocken efter försvinnandet har lagt sig men att situationen är väldigt jobbig.

– Det känns overkligt och surrealistiskt på ett väldigt negativt sätt, säger han.

Imren Arda uppmanar även allmänheten att komma in med tips eller teorier som de sökande inte har tänkt på via Facebookgruppen ”Deniz Arda försvunnen - hjälp oss hitta honom

Foto: PRIVAT
Kläderna och väskan som Deniz Arda bär på bilden tros han inte ha haft på sig vid försvinnandet.
Foto: PRIVAT
Deniz Arda lämnade gymmet 15.20, torsdagen den 12 november.

Polisen utreder brott

Under veckan har Polisen inlett en förundersökning gällande människorov och de behandlar nu ärendet som en utredning.

– Vi får tillgång till en annan verktygslåda när vi utreder det här som ett människorov. Vi kan bland annat ta föremål i beslag och vi kan kolla andra personer på ett annat sätt, säger Åsa Wallentin, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Hon säger att det som krävs för att inleda en förundersökning är att polisen har ”anledning att misstänka brott”.

– Det är en ganska låg nivå. Men förundersökningsledaren har tillsammans med flera mycket erfarna utredare gjort bedömningen att påbörja en förundersökning. Jag kan inte gå in på fler detaljer än så, säger Åsa Wallentin.Publicerad: