Mejla

Jonna Sima

Vaccin stoppar inte pandemiernas era

Över en halv miljon virus kan infektera oss

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Att ta fram och distribuera vaccin mot kommande pandemier är mer än hundra gånger dyrare än att förebygga att de inträffar.
Foto: TT
Att ta fram och distribuera vaccin mot kommande pandemier är mer än hundra gånger dyrare än att förebygga att de inträffar.

LEDARE

De senaste veckorna har det kommit två glädjande nyheter i denna dystra tid. Såväl världens största läkemedelsföretag Pfeizer som Moderna Therapeutics säger sig ha lovande vaccin mot coronaviruset på gång. Att det nu finns två vaccinkandidater med goda resultat innebär att fler kommer att kunna vaccineras snabbare. I tisdags meddelade socialminister Lena Hallengren (S) att Sverige har säkrat vaccin för hela befolkningen.

Under det senaste året har världens regeringar brottats med att hantera coronaviruset och alla dess mänskliga och ekonomiska konsekvenser. De senaste vaccinnyheterna innebär att vi kan börja lyfta blicken och se hur vi ska undvika att coronapandemin upprepas. För fler pandemier är något som vi måste förbereda oss på. Det menar IPBES, som är den biologiska mångfaldens motsvarighet till FN:s klimatpanel, IPCC.

Oftare, skadligare, dödligare

I sin senaste rapport "Escaping the Era of Pandemics" varnar IPBES att vi står på tröskeln till vad de kallar för "pandemiernas era". Forskarnas bild är enig: Framtida pandemier kommer att dyka upp oftare, sprida sig snabbare, skada världsekonomin mer och döda fler människor än covid-19. Om det inte sker en förändring i den globala strategin för att hantera infektionssjukdomar vill säga.

I rapporten beskrivs att det för närvarande finns mellan 631 000 och 827 000 virus i naturen som har förmågan att infektera människor. Mer än 70 procent av våra nya sjukdomar orsakas av mikrober hos djur som sprids genom kontakt mellan vilda djur, boskap och människor. Precis det var fallet med coronaviruset, som tros ha fått sin spriding när fladdermöss kom i kontakt med människor på en djurmarknad i kinesiska Wuhan.
För att motverka att nya virus får fäste bland människor kan vi inte bara vara reaktiva och hoppas på nya vaccin, utan det krävs ett förebyggande arbete och en djupgående förändring av hur vi behandlar jordens ekosystem.

– Samma mänskliga aktiviteter som driver klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald driver också pandemisk risk genom deras inverkan på vår miljö, säger Dr. Peter Daszak, expert på sjukdomsekologi, som ingår i IPBES-panelen.

Hundra gånger dyrare med vaccin

Verktygen för att minska riskerna för ännu en pandemi finns. Det handlar om att bland annat skydda de naturliga ekosystemen, minska användandet av antibiotika och utrota djurarter som utgör en hög risk för att sprida nya virus.
Att införa lockdowns och ta fram och distribuera vaccin är mer än hundra gånger dyrare än det förebyggande arbetet, slår rapporten fast. Världens ledare borde göra som Greta Thunberg brukar säga: lyssna på forskarna.

Av: Jonna Sima

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.