Andersson: En speedwaysäsong att minnas

Publicerad:
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

SPORTBLADET

Utan stjärnor, utan publik och med en VM-serie i två länder.

I augusti kändes speedwayåret 2020 som en missräkning – men mer fel gick det inte att ha. Två månader senare tackar vi för svensk VM-medalj, nya svenska talanger och en brutalt spännande final.

2020 är en speedwaysäsong att minnas.

Coronapandemin kunde ha krossat svensk speedway, men i stället bestämde sig SVEMO (svenska motorcykelförbundet) och de svenska elitklubbarnas samarbetsorganisation, Elitspeedway Sverige (ESS), för ett helt nytt koncept. De valde att satsa allt på en enkelserie med sju omgångar och en extra derbyomgång innan slutspelet skulle dra igång.

För att klara av att hantera en säsong utan publik halverade klubbarna sin budget, men trots ett gediget arbete var frågetecknen inte bara många utan även stora inför säsongsstarten.

Helt rätt grepp

De tre senaste årens svenska mästare, Smederna från Eskilstuna, kom inte ens till start och många stjärnor valde bort den svenska ligan till förmån för den polska som gick enklare att kombinera med årets VM-serie.

Det kändes som tuffa förutsättningar för att skapa en serie värd att följa – men i stället var det helt rätt grepp för att få en serie att blomstra under en mörk och regnig höst.

Flera svenska klubbar gav unga svenska förare chansen att tävla, de fick möjligheten att ta egen plats i ligan i stället för att sitta bredvid och se när utländska stjärnor kör heat efter heat. De fick ta ansvar, växa och utvecklas i Sveriges högsta liga – och vi fick lära oss nya namn, se härliga fajter och uppleva brutalt spännande matcher.

Går inte att vara annat än nöjd

Och det ända in i en oerhört jämn final. Ett dubbelmöte som avgjordes mellan de två lag som använt sig av flest svenska förare under grundserien.

Den första finalen fick sitt avgörande i det absolut sista heatet. Den andra i det fjortonde och näst sista heatet sedan Masarna kopplat greppet om ett Indianerna som saknade två stjärnor som Max Fricke och Niels Kristian Iversen.

Det går inte att vara något annat än nöjd efter en sådan säsong.

Det kommer även Indianerna att inse när den värsta frustrationen sjunkit in.

▪▪▪

Masarna kan tacka Vadim Tarasenko för sin SM-titel, ryssen klev in i laget till den andra semifinalen mot Lejonen. Då låg Masarna under med tio poäng, men med Tarasenko i laget körde man över Lejonen i returen. Han säkrade sedan seger i den första finalen och avgjorde den andra.

▪▪▪

Grattis, Antonio Lindbäck! Inte nog med att han fick vinna sitt första SM-guld efter en tung GP-säsong. Han fick också göra det med sin moderklubb Masarna.

▪▪▪

En sammanfattning av speedwaysäsongen 2020 gav ett svenskt VM-brons med silverkant. Fredrik Lindgren gjorde en oerhört jämn säsong, där han hade chans på guldet ända fram de två sista GP-deltävlingarna. Den gav oss också två oerhört spännande SM-finaler där inte ens regnet kunde hindra Masarna från att ta den första titeln på 20 år.

Och det gav flera unga talanger möjligheten att växa.

Därför är 2020 ett speedway år att minnas.

Publicerad:

LÄS VIDARE