Stoppades efter SHL:s nya uppmaning

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

STOCKHOLM/LINKÖPING. Sportbladets kartläggning om det bristfälliga användandet av halsskydd har fått effekt.

I dag blev Jimmy Andersson avvisad från isen när halsskyddet satt fel.

– Det har varit en period nu när det blivit belyst och visst har det vridit upp fokuseringen, säger SHL:s domarchef Ulf Rönnmark.

Matchen vann LHC med 3–2 efter straffar.

Debatten kring halsskyddet i svensk hockey tog en ny vändning förra veckan det framkom att halsskyddet i SHL användes bristfälligt.

Bengt Åkerblom fick för drygt 22 år sedan en medspelares skridskoskena över halsen och dog.

Andersson rasande

Dåvarande sambon Helena Thorslund-Gallacher pratade ut om den tragiska olyckan för första gången när Sportbladet besökte henne i Mora.

Något som fått effekt.

När Djurgården mötte Mora i förra veckan fick lagen en uppmaning att använda skyddet regelrätt.

– Halsskyddet har alltid varit en sakfråga och kommit upp inför varje säsong. Men vi har blivit mer och mer tydliga om att vi och SHL-klubbarna ska få mer ordning på det. Det är klart att alla regler i alla sammanhang blir belysta på olika sätt. Det har varit en period nu när det blivit belyst och visst har det vridit upp fokuseringen och föranlett att några (domare, red anm) agerat, säger domarchefen Ulf Rönnmark.

I dag fick Linköpings Jimmy Andersson känna på den mer hårdföra linjen när Patrik Sjöberg och Andreas Harnebring ansåg att skyddet satt felaktigt.

I den första perioden mot Djurgården blev han bortplockad från isen och tvingades ordna till sitt halsskydd ifall han ville spela vidare.

En rasande LHC-spelare smällde då igen båsdörren och fick snällt tejpa fast sitt skydd.

Själva matchen då? Djurgården tog ledningen genom Linus Hultström, och efter den första perioden var LHC-backen Anton Karlsson väldigt kritisk till sitt lags insats.

– Det gäller att vi visar lite karaktär och i alla försöker. Vi måste komma som grupp. Vi är alldeles för blöta i egen zon. Det är mycket vi måste förbättra. Det här håller inte, sa han till C More.

I andra perioden vände LHC efter att Ken Andre Olimb kvitterat och sedan gjorde Andrew Gordon sitt sjätte mål för säsongen när han styrde in 2-1. En bit in i tredje perioden fick Lukas Vejdemo in en puck, men det dömdes bort efter videogranskning. Men Vejdemo gav inte upp och med drygt tre minuter kvar satte han kvitteringen. På straffläggningen gjorde både Nick Sörensen och Derek Roy mål och därmed knep LHC extrapoängen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!