Så blir det med solen och värmen i helgen

Av: Magnus Jansson Klarin

Publicerad:
Uppdaterad:
Soligt men kallt i helgen.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / TT Nyhetsbyrån
Soligt men kallt i helgen.

Det blir ganska stora solchanser i Uppsala under helgen. Men den som hoppas på varmare temperaturer får vänta ett tag till.

Samtidigt varnas det för att att brandrisken är fortsatt hög i hela länet.

Det vårlika vädret med tvåsiffriga temperaturer som dominerade Uppsala på torsdagen är som bortblåsta av den kallfront som har dragit in under natten. Trots en ganska grå och molnig start på fredagen är chanserna för sol stora.

– Vi har en kallfront som har passerat under natten, och en del moln ska också passera nu under morgonen, men efter detta kommer det att bli mestadels soligt. Någon vidare värme blir det dock inte, som mest kanske 2–4 plusgrader och ganska blåsigt med nordvästliga vindar, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.

Foto: Jørn Bærheim / TT NYHETSBYRÅN
Det råder stor brandrisk i de uppländska skogarna just nu.

Stor brandfara i hela Uppland

Mikael Sjöstrand höjer också ett varningens finger för att brandrisken är fortsatt hög i hela uppland.

– Vi har inte mycket nederbörd just nu, och med fjolårsgräset kvar är brandrisken stor i hela Uppland. Så ta det försiktigt, det är väldigt torrt i skog och mark.

Natten till lördag förväntas bli riktigt kall i hela Uppsala, och tidigt på morgonen är det temperaturer lång under nollan.

– Det ser ut att kunna bli fyra, kanske fem, minusgrader på lördag morgon. Under dagen stiger temperaturen något, men inte varmare än 3–4 grader som mest. Vädret på lördag blir ganska snarlikt det vi kommer att ha på fredagen med ganska mycket sol. Möjligen blir det lite molnigare på lördag.

Vindarna vänder på söndag

På söndag vrider vindarna från nordliga till sydliga, men trots det ser det inte ut att bli så mycket varmare.

– Även om det blir sydliga vindar så är det just nu ganska kallt över södra Europa, vindarna tar också en liten omväg via bland annat Ryssland så temperaturerna i Uppsala blir fortsatt blygsamma. Kanske något varmare än på lördag, men inte mer än 4–5 plusgrader, och även på söndag blir det en del solchanser.

Publicerad:

LÄS VIDARE